Friday, November 9, 2007

Apam Berinti Kelapa (Coconut blossom)


Sumber: Mamaleza

Bahan2 Apam:-
3 biji telur (gunakan telur sejuk)

220gm castor sugar 300gm tepung kek
3 sudu teh baking powder (diayak bersama tepung)
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh esen vanilla

160gm santan kotak

Pewarna hijau etc...



Pukul telur hingga naik dgn kelajuan tinggi.

Masukkan ovalette, gula dan santan.
Masukkan tepung/baking powder sadikit2.








Bila dah mesra, lajukan ketahap maxima dan putar 8 minit hingga pekat.

















Masukkan pewarna hijau.
Gaul rata.















 

Bahan2 Inti Kelapa:-
250gm kelapa putih parut (1/2 biji kelapa)
70gm gula melaka
2-3 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan (disimpul)
1 camca teh tepung jagung + sadikit air (larutkan)




Masak gula melaka, gula pasir dan 1/4 cawan air hingga larut.











Tapis dan ketepikan.














 

Masak kelapa bersama daun pandan.
Perlahan api.
Masukkan gula melaka yg cair tadi.
Kacau rata.
Bila dah agak kering masukkan air tepung jagung.





Bila dah masak rata, angkat dan sejukkan.
Gentelkan bulat2 kecil.










Panaskan kukusan.
Masukkan paper cup dalam mangkuk2 kecil.
Letakkan sadikit adunan dalam paper cup dgn sudu kecil.
Tekan satu biji inti dan tutup dgn sadikit adunan lagi.
Jika suka, boleh gunakan piping bag.
Kukus selama 10 minit.

Custard Cream


Sumber: Mamaleza

Bahan2nya:-
55g custard powder
2 biji telor
1 tin susu cair 410ml (dibagi 2)
225ml air
160g gula
1/2 sudu makan butter
sadikit esen vanilla




Bancuh custard powder dengan telur.









Masukkan 1/2 tin susu cair.
Kacau hingga rata dan tapis.

KETEPIKAN.







Air, 1/2 tin susu cair dan gula dimasak hingga hampir mendidih.
Kecilkan api.









Masukkan bancuhan custard powder dan telur tadi.
Kacau terus menerus dgn perlahan2.









Bila dah pekat, masukkan butter dan esen vanilla.
Kacau hingga rata.

Sejukkan dulu sebelum diisi kedalam pastri.





Custard Puff


Sumber: Mamaleza

Bahan2 pastri:-
330ml air
190 mentega
secubit garam
240g tepung gandum (lebih baik guna Tepung Roti)
9 biji telur (guna saiz kecil saja)





Tuang air, mentega dan garam kedalam periuk dan masak hingga mendidih.










Apabila sudah mendidih, tuangkan tepung gandum dan kacau segera. Masak hingga menjadi doh dan tidak melekat ditepi periok.











Biarkan ia sejuk.










Pukul adunan sambil menuangkan telur satu demi satu hingga habis.














Masukkan adunan kedalam piping bag dgn menggunakan nozzle bintang dan buat bulatan kecil.
Bakar dalam ketuhar (oven saya 160-180) selama 20-25 minit.
Bila dah sejuk saya gunting tepi dan isikan dengan custard cream.