Friday, August 29, 2008

Epok-Epok Sayur



EPOK-EPOK SAYUR
Sumber: Abang Rozzan

Kulitnya
1kg tepung gandum
2 sudu besar (bumbung) minyak sapi
120 ml minyak masak
350 ml air hangat/panas
1½ sudu teh garam (campurkan pada air hangat/panas)

Cara:
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar (besen). Masukkan minyak sapi dan gaul rata. Kemudian masukkan pula minyak masak dan gaul lagi. Akhir sekali masukkan air hangat sedikit sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam. Setelah itu, buatlah bebola-bebola kecil mengikut saiz yg anda suka. Kemudian canai nipis dan isikan dgn inti sayur dan kelimlah dgn rapi dan kemas. Goreng dgn minyak yg mencukupi dgn api yg sederhana panas sehingga kekuningan. Hidangkan dgn sambal cuka.

Inti Sayur
3-4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 btg kecil cili merah
3 sudu besar udang kering (rendam)
(Kesemua bahan di atas di tumbuk/kisar halus)
400 gm taugeh (bersihkan, kalau rajin buang ‘ekor’nya)
1 biji sederhana sengkuang (hiris seperti lidi mancis)
½ batang lobak merah (hiris seperti lidi mancis)
garam secukup rasa secukup
minyak utk menumis (kira-kira 3 sudu besar)

Cara:
Panaskan minyak dlm kuali lalu tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan sengkuang dan lobak merah. Kacau rata dan biarkan sebentar sehingga separuh masak. Kemudian masukkan taugeh dan garam. Kacau sebentar sehingga rata. Jangan terlalu lama agar taugeh tidak terlalu layu. Akhir sekali bubuh daun sup/bawang. Gaul dan matikan api. Sejukkan dahulu sebelum digunakan.

Sambal Cuka
10 sudu besar (bumbung) cili kering kisar
4 ulas bawang putih (tumbuk)
2-2½ cawan air
1 sudu teh garam
3 sudu besar cuka
4 sudu besar gula pasir

Cara:
Satukan semua bahan dan masaklah di atas api yg sederhana sehingga mendidih. Sesuaikan rasa mengikut citarasa anda. Tambah dan kurangkanlah apa yg perlu. Bagi anda yg tak boleh makan cuka, tukarkan dgn air asam atau sos tomato.

Bubur Suji



BUBUR SUJI

Bahan bahan:-
350 gm tepung suji
1350 ml air

1 tin besar susu cair/sejat
½ botol air mawar (boleh kurangkan sedikit)
300 gm gula
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
sedikit pewarna kuning (optional)
secukup kismis- abt 150 gm (digoreng dgn sedikit minyak sapi, diketepikan)
secukup badam-abt 50 gm (dibuang kulit, hiris memanjang, digoreng hingga kekuningan)
secukup gajus-abt 150 gm(digoreng hingga kekuningan, separuh dicincang kasar2, separuh dibiar sebiji-sebiji)

Cara:
1. Masukkan suji, air, susu cair & gula ke dalam sebuah periuk besar dan kacau hingga sebati.
2. Masak di atas api yg sederhana sambil dikacau-kacau agar suji tidak bergentel.
3. Setelah suji pekat, masukan air mawar, minyak sapi, pewarna kuning, garam, sedikit kismis goreng dan gajus cincang.
4. Pastikan adunan suji tidak terlalu pekat sbb kalau ia sejuk akan menjadi lebih pekat. Tambah sedikit air jika perlu. Setelah itu, bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Cara Menghiaskan Suji
1) Bubuh suji ke dalam bekas-bekas kecil (ataupun saiz mengikut citarasa anda).
2) Taburkan sedikit kismis goreng, hirisan badam goreng dan gajus.
3) Akhir sekali bubuh ceri ditengah-tengah.

Nota:
Untuk acuan yg saya gunakan itu, kita dapat menghasilkan kira-kira 24 bekas suji.

Goreng Pisang

Goreng Pisang
By: Amy Beh

Ingredients
1/2 cup self-raising flour
1/4 cup corn flour
1 tbsp rice flour
Pinch of salt
1/2 tsp baking powder
180ml water or just enough
1½ tbsp oil
5-6 bananas, halved
Enough oil for deep-frying


Method:
Combine the various flours, salt and baking powder in a mixing bowl.
Pour in water and combine into a batter.
Add in oil to mix.
Coat banana halves in batter and deep-fry in hot oil for three to four minutes or until crispy and golden brown.
Remove and drain on crumbled kitchen paper.

Sabsuka

Sabsuka
Sumber: Berita Harian

Bahan2:-
1/2 kg daging lembu cincang
6 biji telur ayam
4 biji bawang besar dipotong dadu
2 sudu makan bawang putih (cincang halus)
2 sudu teh halia (cincang halus)
1 mangkuk cili boh
2 sudu makan serbuk jintan halus
1/2 mangkuk sos tomato
2 sudu makan gula pasir
1 mangkuk tomato puree
2 sudu makan sos cili
2 biji tomato dipotong dadu
2 cawan air
1 sudu makan minyak sapi
serbuk lada hitam secukup rasa
daun ketumbar dan bawang goreng

Cara2nya:-
1. Gaulkan daging dgn halia, bawang putih dan serbuk lada hitam dan ketepikan sebentar.

2. Tumiskan cili boh hingga garing. Masukkan kayu manis. Masukkan daging cincang yang telah di serapkan bawang putih, halia dan lada hitam. Biarkan daging masak.

3. Kemudian masukkan bawang besar, tomato puree, sos tomato, sos cili, jintan halus dan air.

4. Apabila sudah agak kering sedikit, masukkan minyak sapi. Akhir sekali taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.

5. Goreng telur ayam di kuali berlainan (kalau boleh separuh masak). Satu biji telur untuk setiap pinggan sajian. Enak dimakan panas dengan roti.

Epok-Epok



Epok-Epok
Sumber: Abang Rozzan

Kulitnya
1kg tepung gandum
4 sudu makan majerin planta
1 sudu makan minyak sapi (kalau tak gemar, boleh ditiadakan)
80 ml minyak masak ....... (majerin & minyak sapi dicairkan & campur dgn minyak masak)
350 ml air hangat
1 sudu kecil garam (campurkan pada air hangat)

Cara:
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar (besen). Tuang ketiga2 minyak tadi ke dalam tepung dan gaul rata. Setelah itu, masukkan air sedikit sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam.

Inti Kentang
800 gm kentang (kupas kulit, didadu, lalu direbus ¾ empuk dgn sedikit garam)
4 biji bawang besar (dipotong dadu)
6 sudu besar rempah kari daging Babas (bancuh dgn sedikit air)
300 gm daging lembu/kambing (potong kecil-kecil, direbus hingga ¾ empuk)
secukup minyak untuk menumis
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula (optional)
sedikit daun sup/bawang

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang dadu dan tumis hingga bawang layu. Kemudian masukkan rempah kari tadi dan biarkan sebentar hingga rempah garing. Masukkan pula daging dan kacau sebentar. Setelah itu, masukkan kentang, garam dan gula. Biarkan sebentar dan kacau sekali sekala. Kalau perlu, bubuh sedikit air untuk daging dan kentang empuk. Bila daging dan kentang dah empuk sepenuhnya, masukkan daun sup/bawang dan gaulrata. Sejukkan sebelum digunakan.

Tepung Gomak



TEPUNG GOMAK
Sumber: Asmah Laili

Bahan-Bahan "A"
200 gm kacang hijau
1 biji kelapa parut putih
500 gm gula timbang/gula melaka
300 gm gula pasir
2 helai daun pandan

Bahan-Bahan "B"
600 gm tepung pulut
1 mangkuk air
400 gm tepung kacang hijau
sedikit garam

Cara Utk Bahan "A"
Kacang hijau direbus hingga kembang. Kemudian tumbuk sampai hancur. Gula timbang dimasak dgn 2 cawan air lalu ditapis. Tenggekkan kuali di atas api yg sederhana besarnya. Tuangkan air gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir dan sedikit garam. Masak hingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.

Cara Utk Bahan "B"
Uli tepung pulut dgn air dan garam sehingga menjadi doh yg lembut. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan. Panaskan air dalam periuk dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak. Angkat dan golek-golekkan di atas tpg kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.

Panduan:
Untuk membuat tpg kacang hijau yg di dalam bahan B, terlebih dahulu kacang hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian disangai/sangar hingga kekuningan. Setelah itu barulah dikisar halus sendiri atau dihantar kekedai utk dimesen halus.

Masala Thosei Set


THOSEI
Bahan-Bahannya:
1½ cawan beras (dibersihkan, cuci dan rendam dgn air selama 5-6 jam)
½ sudu teh halba
1½ cawan air
2 sudu besar nasi sejuk – (rendam bersama beras) atau 2 sudu besar tairu
½ cawan kacang hitam (ulundu) yg dah dibuang kulit - (dibersihkan, cuci dan rendam dgn air selama 5-6 jam)

Cara:
Toskan beras dan masukkan ke dalam pengisar bersama halba dan ½ cawan air. Kisar hingga halus. Masukkan pula kacang hitam dan lagi ½ cawan air. Kisar lagi. Kemudian, masukkan pula nasi sejuk atau tairu. Kisar lagi hingga ia pekat dan sebati. Tuang ½ cawan air lagi dan 1 sudu teh garam. Kacau hingga rata. Perap selama 5-6 jam.

Cara Memasak Thosei
Panaskan kuali leper (tawa). Sapukan minyak rata-rata ke seluruh kuali dgn menggunakan sehelai kain bersih. Tuangkan satu/dua senduk adunan tepung yg telah dibancuh tadi dan lebarkan bulatannya dgn menggunakan bahagian bawah senduk. Biarkan sebentar sehingga ia masak.Untuk membuat Masala Thosei, letakkan 1 senduk campuran sayur (isian) Masala ke atas thosei yg telah dimasak tadi lalu dilipat dua. Hidangkan bersama paceri kelapa, sambar dan tulu.

ISIAN UNTUK MASALA THOSEI
Bahan-Bahannya:
¼ cawan kacang dhal (bersihkan dan rendam)
3 cawan air
½ sudu teh serbuk kunyit
1 ulas bawang putih (hiris halus)
½ biji bawang besar (hiris kasar-kasar)
2 btg lada hijau (potong kpd beberapa bahagian)
1 tangkai daun
karigaram secukup rasa

Campurkan kesemua bahan di atas dalam sebuah periuk bertangkai dan didihkan.

1 btg lobak merah (potong dadu kecil-kecil)
10 btg kacang buncis (potong kecil-kecil) atau 3 sudu besar kacang peas
3 biji kentang (rebus hingga empuk, potong dadu)
2 btg lada hijau (kerat kpd beberapa bahagian)
sedikit hirisan kobis (jika suka)
1 sudu teh serbuk lada merah
½ sudu teh jintan manis
½ sudu teh jintan putih
1 sudu teh garam
1 sudu teh asam jawa (campur dgn 2 sudu besar air dan ambil air asamnya)

Cara:
Bila kacang dhalnya sudah empuk, masukkan lobak merah, kacang buncis, kentang, kobis dan lada hijau. Apabila sayurnya sudah lembut, masukkan serbuk lada merah, jintan manis, jintan putih, garam dan air asam (sket jer). Masak hingga kuahnya pekat.

Bahan-Bahan Utk DiTumis:
4 ulas bawang merah (hiris halus)
1 sudu teh biji sawi
3-4 tangkai lada kering (potong beberpa bahagian)
1 tangkai daun kari
2 sudu besar minyak

Cara:
Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan utk ditumis. Bila bawang sudah layu, tuangkan pada dhal/sayur-sayuran yg dah empuk tadi. Gaul rata dan biarkan sebentar sebelum dimatikan api.



Sambar Thosei
Bahan-Bahannya
½ cawan kacang dhal – bersihkan dan rendam 1 jam
4 cawan air
1 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih – hiris halus
1 biji bawang besar – hiris tebal
2 btg lada hijau – potong-potong
1 sudu teh serbuk kunyit
1 batang lobak merah - dipotong dadu (atau ikut suka anda)
4 btg kacang panjang – potong kecil-kecil
1 biji kentang – dipotong dadu (atau ikut suka anda)
1 btg labu(petola) ular (potong kecil-kecil)

Campurkan dgn 2 sudu besar air, dijadikan rempah basah:
1 sudu teh serbuk lada
1 sudu teh serbuk ketumbar
½ sudu teh jintan putih
1 sudu teh asam jawa (campurkan dgn ½ cawan air, ambil airnya)
1 sudu besar kelapa parut – dikisar halus (atau 3 -4 sudu makan santan pekat)

Bahan-Bahan Utk DiTumis
2 ulas bawang merah – hiris halus
3-4 tangkai lada kering – dipotong kpd 3-4 bahagian
½ sudu teh biji sawi
1 tangkai daun kari
3 sudu besar minyak

Cara:
Toskan dhal, masukkan ke dalam sebuah periuk, tuangkan air dan masukkan daun kari, bawang putih, bawang besar, lada, garam dan serbuk kunyit. Biarkan hingga mendidih. Bila dhalnya dah empuk, masukkan lobak merah, kacang panjang, petola dan kentang.Bila kentangnya dah empuk/lembut, masukkan rempah basah. Didihkan lagi, kemudian masukkan air asam dan kelapa yg dah dikisar tadi atau santan. Didihkan bahan campuran ini sekali lagi. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis. Bila bawang dah garing, tuangkan pada dhal. Tutup periuk sebentar sebelum dimatikan api.




Paceri Kelapa & Lada Merah
Bahan-Bahannya
120 gm kelapa parut
10 tangkai lada kering (rendam dgn air panas)
3 ulas bawang merah (potong kasar-kasar)
1 ulas bawang putih (potong kasar-kasar)
½ sudu teh halia hiris
¾ cawan air
Kisar semua bahan di atas sehingga halus

1 sudu teh asam jawa (tuangkan ½ cawan air, ambil airnya)
beberapa tangkai daun kari
garam secukup rasa

Bahan Utk DiTumis
2 ulas bawang merah (hiris halus)
1 sudu teh biji sawi
1 tangkai daun kari
2 sudu besar minyak

Cara:
Campur bahan-bahan kisar dgn air asam dan garam lalu didihkan atas api kecil. Kacau sekali-sekala. Bila campurannya mula pekat, angkat. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis. Bila bawangnya dah garing, angkat dan tuangkan pada paceri yg dah masak tadi. Tutup periuk sebentar (1 minit) sebelum dimatikan api.

Paceri Kelapa & Lada Hijau
Bahan-Bahannya
120 gm kelapa parut
2-3 btg lada hijau (hiris kasar-kasar)
3 ulas bawang merah (hiris halus)
1 ulas bawang putih (hiris halus)
½ sudu teh halia hiris
¾ cawan air
Kisar semua bahan di atas sehingga halus
1 sudu teh asam jawa (tuangkan ½ cawan air, ambil airnya)
garam secukup rasa
Bahan Utk DiTumis
2 ulas bawang merah (hiris halus)
1 sudu teh biji sawi
1 tangkai daun kari
2 sudu besar minyak
Cara:
Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Masukkan pula garam dan air asam. Didihkan dgn api kecil dan dikacau sekali-sekala. Apabila kuahnya mulai pekat, angkat dari dapur. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis. Bila bawangnya dah garing, angkat dan tuangkan pada paceri yg dah masak tadi. Tutup periuk sebentar (1 minit) sebelum dimatikan api.
Nota: Jika anda kurang gemar dgn lada hijau, cuba resipi alternatif untuk sambal/paceri kelapa ini:
SAMBAL KELAPA
Bahan-Bahan
150 gm kelapa parut
¾ - 1 cawan air
Kisar semua bahan di atas sehingga halus, sedikit air asam (sket jer, jgn terlalu masam) garam secukup rasa
Bahan Utk DiTumis
2 ulas bawang merah (hiris halus)
1 sudu teh biji sawi
1 tangkai daun kari
1 tangkai lada kering (dipotong-potong)
2 sudu besar minyak
Cara:
Masukkan kelapa parut yg dah dikisar ke dalam periuk. Masukkan pula garam dan air asam. Didihkan dgn api kecil dan dikacau sekali-sekala. Apabila kuahnya mulai pekat, angkat dari dapur. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis. Bila bawangnya dah garing, angkat dan tuangkan pada sambal kelapa yg dah masak tadi. Kacau rata-rata dan tutup periuk sebentar (1 minit) sebelum dimatikan api.

Soya Bean Curd



SOYA BEAN CURD

Bahan-Bahan:
400gm kacang soya – direndam lebih kurang 5 jam (mine was soak fr 8 hours)
3 liter air
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar gypsum powder (calcium sulphate)
450 ml air kacang soya (diambil dari kacang soya yg telah diperah)
2-3 helai daun pandan

Bahan-Bahan Sirap (Air Gula)
250 gm gula
700 ml air
1-2 helai daun pandan
(Masak gula bersama air dan daun pandan hingga mendidih)

Cara:
1. Rendam kacang soya selama kira-kira 5-6 jam. Kemudian buangkan air dan cuci bersih kacang soya tersebut. Seterusnya kisar kacang soya dengan 3 liter air dan perah dgn menggunakan muslin cloth atau kain jarang. Buangkan segala buih yg terdapat pada air kacang soya itu. Masukkan air kacang soya dan daun pandan ke dalam periuk dan masaklah sehingga ia mendidih. Jgn lama-lama dan gunakan api yg sederhana.

2. Sementara itu, masukkan tepung jagung, gypsum powder dan 450 ml air soya ke dalam sebuah periuk dan kacau rata bahan-bahan tersebut. Apabila, air kacang soya telah mendidih, tuangkan ke dalam periuk yg berisi tepung jagung tadi.

3. Jika terdapat buih-buih di permukaan air tadi, ambil senduk dan dgn hati-hati buang buihnya. Jangan dikacau bancuhan ini. Kemudian periuk ditutup dan dibiarkan sekurang-kurangnya 30 minit untuk Taufu Fa / Tau Hu Hwe set.

4. Hidangkan dengan sirap / air gula. Jika suka anda juga boleh membuat sirap gula melaka seperti berikut :

Sirap Gula Melaka
300 gm gula melaka
50 gm gula kaster
800 ml air (atau ikut citarasa)
1-2 helai daun pandan

Masak kesemua bahan sehingga mendidih dan gula larut.

Yu Char Kwe



YAU CHAR KWE

Ingredients
(A)
Sift:300g high protein flour
50g flour
½ tsp baking powder

(B)
½ tsp sugar
2 tbsp lukewarm water
2 tsp instant yeast

(C)
250ml water
1/2 tsp bicarbonate of soda
1/8 tsp alum (pak fun)
1/8 tsp ammonia powder (chow fun)
1 tsp salt

Method
Put (A) in the bowl of an electric mixer.
Mix (B) and leave aside to froth for 10 minutes.
Combine (C) together.
Pour (B) into (A) and mix well, then add in (C) and beat for five minutes until a soft dough is formed.
Cover and leave aside to rise to double its size. (abt 2 hours).
Turn out dough onto a lightly floured surface and knead until smooth.
Roll out into a long rectangle, then cut into strips.
Place two strips one on top of the other and allow to rest for 5 to 10 minutes.
Heat a wok with oil till hot.
Press lightly on the two strips of dough with a chopstick.
Stretch the strips a little and lower into hot oil.
Deep fry, turning constantly until each cruller turns puffy and golden brown.

Wadeh Udang



WADEH UDANG
Sumber: Abang Rozzan

Bahan-Bahannya :
150 gm kacang dhal hitam (ulundu) yg telah dibuang kulit (rendam 4-5 jam)
450 gm tepung gandum
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 tangkai daun kari (dihiris)
½ sudu teh soda bicarbonate atau potas
1 sudu makan yeast segera
350 -400 gm udang hidup
1 sudu teh garam
2 batang lada hijau (dihiris)
1 cm halia (dihiris)
½ sudu teh serbuk lada hitam
1½ cawan air (lebih kurang)

Peraturannya:
Kacang dhal dikisar bersama air sehingga halus. Masukkan halia dan kisar lagi. Kemudian tuangkan ke dalam bekas dan bubuh yeast dan potas. Kacau rata-rata. Seterusnya, masukkan potongan/hirisan lada hijau, bawang dadu, daun kari, garam dan serbuk lada hitam. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan adun sehingga rata semuanya.

Perapkan adunan ini selama 2-3 jam. Ambil sekeping plastik dan basahkan sedikit dipermukaannya. Dengan tangan yang basah, ambil sedikit adunan dan bulatkan seperti donut. Letakkan udang pada adunan itu lalu digoreng dengan minyak yang banyak. Hidangkan bersama lada hijau.

Roti Boyan



ROTI BOYAN
Sumber: Abang Rozzan

Bahan-Bahan untuk kulit roti
1kg tepung gandum
350 ml air suam
150ml minyak sayuran/masakan
3 sudu minyak sapi
1 sudu teh garam


Cara:
1) Ayak tepung ke dalam mangkuk besen yg besar.
2) Cairkan minyak sapi & campurkan dgn minyak masakan. Garam dibubuh ke dalam air suam.
3) Masukkan minyak ke dalam tepung dan gaul rata. Kemudian, masukkan air sedikit sedikit dan uli hingga menjadi adunan yg lembut tapi jgn sampai lembik. Buat beberapa bebola daripada adunan tadi dan biarkan sebentar.

Bahan-bahan Inti
800gm kentang (rebus hingga empuk, kupas kulitnya dan dilecek halus)
4 biji telur
2-3 biji bawang besar (dihiris atau dadu)
200 gm isi ayam (potong kecil2, perap dgn sedikit ketumbar jintan, garam & digoreng)
secukup daun sup & daun bawang

1 batang cili merah hiris
1 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh gula
garam secukupnya


Cara:
1) Gaul rata kesemua bahan di atas hingga rata dan sebati .

Cara Membuat Roti Boyan :
Ambil dua biji bebola adunan yg sama besar. Canaikan di atas papan penggiling hingga menjadi bulatan yg nipis. Ambil sekeping adunan tadi dan isikan inti lalu tekapkan dgn sekeping lagi adunan. Kelim tepinya seperti mengelim epok-epok. Kemudian goreng dengan cara terendam (deep frying) dgn api yg sederhana. Anda juga boleh membuat Roti Boyan ini seperti anda membuat roti canai/prata. Ambil satu adunan tadi dan tebarkan menjadi satu bulatan yg besar. Isikan inti dan lipatkan menjadi persegi empat. Goreng di atas kuali leper dgn membubuh sedikit minyak.

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Bahan-Bahan
2 cawan cili kering kisar
3 biji bawang besar
sedikit ikan bilis (direndam)
sedikit belacan
(Kesemua bahan dikisar halus)
sedikit air asam
garam dan gula secukup rasa
minyak utk menumis
1 cawan ikan bilis (di goreng separuh masak)

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali/periuk dan tumis bahan2 kisar hingga betul2 garing. Masukkan sedikit air jika perlu. Kemudian bubuh air asam, garam dan gula. Sesuaikan rasanya dgn citarasa anda. Akhir sekali masukkan ikan bilis yg telah digoreng tadi. Kecilkan api dan biarkan sebentar sebelum diangkat.

Kek Tapak Kuda



Kek Tapak Kuda
Sumber Resipi : Aini Salim

Bahan
10 biji kuning telur
5 biji putih telur
225g gula castor
110g tepung gandum/tepung halus/tepung Hong Kong
10g susu tepung atau tepung aiskrim vanilla
135ml mentega cair
1 sudu makan rata penstabil (ovalette)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh perasa coklat (chocolate emulco)
1/2 sudu teh serbuk penaik
coklat nutella atau pes kacang hazel

Cara :
1. Satukan telur, gula dan penstabil, lalu pukul perlahan hingga naik dan pekat. Masukkan tepung, susu dan serbuk penaik. Pukul lagi hingga rata.

2. Masukkan mentega cair dan esen vanila, kacau rata.

3. Ambil 5 senduk adunan dan masukkan perasa coklat. Kacau hingga rata. Baki adunan yg plain dimasukkan ke dalam piping bag.

4. Sediakan 2 loyang berukuran 10x10x1 inci, alas dengan kertas dan sapu dengan mentega. Tuang adunan coklat dan ratakan di dalam loyang. Kemudian, picitkan adunan plain dari piping bag- sejalur demi sejalur hingga menutup adunan coklat tadi. (sbb kalau kita tuangkan adunan plain tadi ke atas adunan coklat yg dah rata tu dgn senduk/sudu, tentu ianya tak menjadi rata).

5. Bakar didalam ketuhar bersuhu 180c selama 20-25 minit. Sejukkan seketika.

6. Keluarkan kek dari dalam loyang. Potong tepi keliling kek. Sapu Nutella atau pes kacang hazel di atas lapisan coklat dan lipat dua kek tu. Bungkus dengan kemas dan simpan didalam peti sejuk.

Nota:
1) Walaupun masa membakar dlm resipi ini adalah selama 20-25 minit, saya telah membakar kek ini selama kira-kira 14 - 15 minit di dalam built-in oven saya.

2) Seperkara lagi, walaupun saya telah ambil 6 senduk adunan utk dicampur dgn chocolate emulco, still, bila dah siap 2 loyang, masih lagi ada lebihan adunan yg plain. In future, perhaps saya akan menggunakan loyang yg besar sikit iaitu 11" x 11".

Walnut Marble Cheesecake



WALNUT MARBLE CHEESECAKE
Sumber : Ida Merpati

Bahan Base
200 grm biskut chipmore or any biskut coklat
50 grm butter

Caranya :
hancur kan biskut + butter - terap dlm loyang dan sejukkan 1 jam dlm petiais

Bahan Topping
500 grm keju
7 sudu besar gula halus
3 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh pati oren sunkist
walnut untuk hiasan
coklat masak + susu pekat manis + cream = cairkan dlm microwave

Cara
Pukul keju + gula + vanilla + telur + oren sunkist hingga sebati dan tuangkan atas base biskut tadi.
Tuangkan coklat cair tadi atas adunan keju dan pusing sikit supaya jadi berbelang2.
Akhir sekali taburkan walnut.
Bakar 160 = 50/60 minit cara steam bake.

Filament Stick Pizza Bun



FILAMENT STICK PIZZA BUN

Ingredients
400g high protein flour
11g instant yeast
1/2 tsp salt
30g caster sugar
30g milk powder
300ml milk
1/2 tbsp pizza seasoning
1 tsp bread improver
50 g butter

Topping
3 tbsp tomato sauce
1 tbsp oregano whole
12 stalks filament stick
some coriander leaves
3 tbsp mayonnaise

Directions
1. Combine all ingredients in a mixer, mix well with medium speed until to be a dough.

2. Add in butter, continue beat with medium speed until a smooth and elastic dough is formed. Rest the dough for 30 minutes.

3. Divide dough into 50g each portion and roll into round shapes. Rest for another 10 minutes.

4. Roll out the dough into cylinder shapes with a rolling pin, make a few slits in the centre. Turn out the dough from inside to form a knot, spread with some tomato sauce and sprinkle with a little oregano whole.

5. Place in filament stick, leave to rise until doubled in size.

6. Bake in preheated oven at 200C for 10-15 minutes until cooked. Leave to cool, drizzled with some mayonnaise and top with coriander leaf.

Mee Bandung Chef Wan



MEE BANDUNG CHEF WAN
Sumber: Chef Wan Ismail

Bahan-bahan
300 gm mee kuning, dicelur
200 gm daging, dihiris nipis
300 gm udang basah
200 gm sotong
100 gm sawi hijau
50 gm kobis
2 sudu cili kisar
4 sudu besar sos tomato
3 cawan air rebusan tulang lembu
2 keping tauhu, digoreng dan dihiris nipis
1 cawan kacang pis (optional)
3 biji telur rebus
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya
Cili merah, dihiris untuk hiasan
Bawang goreng, untuk ditabur
Hirisan daun salad (optional)
Tauhu
Limau kasturi

Bahan-bahan ditumbuk halus
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara membuatnya
1. Panaskan munyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan ditumbuk halus hingga wangi dan kuning.

2. Masukkan cili kisar dan kacau sebentar hingga naik baunya.

3. Masukkan daging, udang, sotong dan sos tomato. Masak sebentar sebelum dimasukkan air rebusan tulang lembu dan sayur-sayuran.

4. Masukkan garam dan gula. Masak kuah hingga pekat baru dimasukkan mee kuning.

5. Hidangkan mee bandung bersama cili merah, bawang goreng, hirisan daun salad, tauhu, limau kasturi, kacang pis dan telur rebus.

Serimuka Durian



SERIMUKA DURIAN
Sumber: Kak Hanieliza

Bahan Lapisan Bawah
2 cawan pulut
2 cawan santan cair + sikit garam

Caranya
1. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
2. Minyakkan sikit loyang lain dan tekankan pulut yang telah masak tadi.
3. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Bahan Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan gula perang [brown sugar]
1 cawan durian
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung atau tepung kastad
1 s/b gula pasir [jika perlu]
1 s/k garam

Caranya
1. Masukkan santan, gula dan durian dalam blender dan kisarkan.
2. Masukkan bahan kisar kedalam mangkuk.
3. Ayakkan tepung gandum dan tepung jagung atau tepung kastad kedalam mangkuk santan.
4. Masukkan gula dan garam. Kacau rata.
5. Panaskan bahan lapisan atas dalam kuali non-stik [jika ada] sehingga naik wap.
6. Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 30 minit dengan api sederhana.
7. Bila telah masak, sejukkan betui2 [dalam 4 -5 jam] baru dipotong dan hidangkan.

Thursday, August 28, 2008

Kek Lapis Polkadot Sagu



KEK LAPIS POLKADOT SAGU
Sumber: Abang Rozzan

Bahan A
16 biji kuning telur
6 biji putih telur
210 gm gula kastor
180 gm tepung Hong Kong
50 gm tepung sagu
1 sudu makan ovalette

Bahan B
480 gm mentega
1 tin kecil seri kaya
5 sudu makan susu pekat
500 gm roti tunjuk
pewarna hijau dan coklat
perasa pandan dan coklat

Cara Membuat:
1) Pukul semua Bahan A hingga kembang dan masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati

2) Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian berwarna hijau ditambah dgn perasa pandan. Satu bahagian berwarna coklat ditambah perisa coklat. Lapis warna coklat sehingga masak.

3) Kemudian susun roti tunjuk. Lapis lagi warna hijau dan susun roti tunjuk selepas itu. Susun berselang-seli, hijau dan coklat. Ulang proses ini sehingga habis.

Catatan Saya:
Cara pembikinannya kurang jelas/terperinci. Setelah Bahan A dipukul hingga kembang, "masukkan Bahan B". Saya rasa anda perlu memukul mentega tu sebentar hingga kembang sebelum dimasukkan ke dalam Bahan A. Kemudian, masukkan seri kaya dan susu.

Biskut Cornflake Thumbprint



BISKUT CORNFLAKE THUMBPRINT
Sumber: Chef Wan

Bahan-Bahan:
225 gm mentega
½ cawan gula perang
2 biji telur (asingkan kuning dari putihnya)
1 sudu teh esen vanilla
2½ cawan tepung serbaguna
secubit garam, diayak bersama tepung serbaguna
½ cawan kacang walnut (dicincang halus)
1 cawan cornflake yg dihancur halus, dicampur dgn kacang walnutj
em raspberry secukupnya

Cara:
1. Pukul mentega dgn gula hingga kembang. Masukkan kuning telur dan esen vanilla.

2. Masukkan adunan tepung dan digaul rata. Bentukkan seperti guli kecil. Pukul putih telur sedikit, celup guli ke dalam putih telur dan golek ke dalam bahan cornflake dan kacang.

3. Dgn hujung jari ditekan leper dan dibentuk lobang kecil. Isi dgn jem raspberry dan dibakar pada suhu 180 darjah C selama 12-15 minit sehingga kuning emas

Biskut Strawberry



BISKUT STRAWBERRY
Sumber: Chef Wan

Bahan-Bahan:
2 biji kuning telur
250 gm mentega
200 gm gula halus
100 gm tepung jagung
400 gm tepung gandum
50 gm badam (dikisar)
sedikit badam (utk dibuat batang berwarna hijau)
100 gm buah asam gambir (haw flakes)-dikisar
2 sudu teh pewarna merah
2 sudu teh perisa strawberry (essence atau paste)
sedikit gula kaster utk ditabur atas biskut
sedikit putih telur utk pelekat badam

Cara:
1) Pukul mentega dan gula halus hingga sebati. Masukkan kuning telur dan pukul lagi sehingga kembang. Kemudian masukkan pewarna merah dan perisa strawberry.
2) Masukkan tpg jagung, tpg gandum, badam kisar dan buah gambir. Gaul rata-rata.
3) Uli doh, kemudian canai utk membuat biskut.
4) Sapukan putih telur pada badam berwarna hijau dan letakkan di atas biskut.
5) Kemudian dibakar dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius.
6) Taburkan gula kaster di atas biskut setelah dibakar.

African Marble Cake



AFRICAN MARBLE CAKE
Sumber: Roshayati Johari

Bahan-bahannya:-
250 g tepung naik sendiri
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit
1 camb ovellate
1 camt baking pawder
2 camb susu pekat
50 g air
175 g butter - cairkan
coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari

Cara-caranya
1. Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
2. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati. Asingkan 3 senduk adunan.
3. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang.
4. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak. Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double ).
5. Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak, biarkan 5 mini dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.

Kek Lapis Prune Aiskrim



KEK LAPIS PRUNE AISKRIM
Resipi Sumbangan: Siti Adawiah
Gambar Sumbangan: Kak Halimah Anang

Bahan-bahannya
500gm mentega
4 sudu makan susu manis
1 sudu teh esen pisang
Bahan-bahan diatas ini dipukul hingga putih

22 biji kuning telur, gunakan 5 putihnya
230gm gula
150gm tepung hongkong
1 sudu makan ovalette

250gm prune-digunting kecil2-diketepikan

Pukul telur dan gula hingga kembang lalu masukkan ovalette diikuti dengan tepung. Gaul sebati dan dibahagi 2. Satu diwarnakan hijau dan yang lagi satu diwarnakan merah dan dibubuh prune. Bakar selapis2 hingga selesai. Lapisan terakhir dibakar pada suhu oven selama 15 minit pada suhu 150C atau hingga tepinya merekah.

Kek Lapis Rempah (Basic)



KEK LAPIS REMPAH
Sumber: Abang Rozzan

Bahan-bahannya:
10 biji kuning telur
3 biji putih telur
7 oz gula halus
9 oz mentega
2½ oz tepung Hong Kong
¼tin susu pekat
1 oz badam kisar
3 sudu teh rempah kuih
½ sudu teh baking powder
½ sudu teh vanilli

Peraturannya:
1. Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul putih telur bersama baking powder hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega yang telah dikacau tadi ke dalam adunan putih telur.Kacau rata-rata lalu masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. Masukkan badam dan rempah kuih. Kacau hingga rata dan sebati.
6. Bakarlah selapis demi selapis hingga masak.

Kek Lapis Limau Purut



KEK LAPIS LIMAU PURUT
Sumber: Abang Rozzan

Bahan-Bahan
250 grm mentega
2 sudu makan susu pekat
½ tsp vanilli
10 kuning telur
4 putih telur
160 grm gula
90 grm tepung Hong Kong
2 sudu makan badam kisar
½ sudu teh baking powder
1½ - 2 sudu makan kulit limau purut (parut)
1 tsp warna hijau

Peraturannya
1. Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul putih telur bersama baking powder hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega yang telah dikacau tadi ke dalam adunan putih telur. Kacau rata-rata lalu masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. Masukkan badam dan parutan limau purut. Kacau hingga rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu biarlah plain dan yg satu lagi dibubuh pewarna hijau.
6. Bakarlah selapis-selapis hingga masak.

Nota:
1. Saya gunakan loyang berukuran 7"x7".
2. Setiap lapisan saya gunakan 1 senduk bumbung adunan.
3. Bakar menggunakan api grill (suhu 200 - 210 C)

Kek Lapis Rainbow Prune



KEK LAPIS RAINBOW PRUNE
Sumber: Abang Rozzan

Bahan-bahannya:
20 biji kuning telur
5 biji putih telur
11 oz gula halus (10 oz bagi yg ingin kurang manis)
16 oz mentega
5½ oz tepung Hong Kong }
1 sudu teh baking powder} ayak bersama
7 oz (atau secukupnya) buah prune, digunting2
secukup chocolate bar(optional), potong kecil2 (saya gunakan cokelat cadbury yg blackforest)
1 sudu besar ovalette
1 sudu teh vanilla

Peraturan:
Bahan A:
Pukul mentega dan vanilla sehingga kembang.

Bahan B:
Pukul telur, tepung, baking powder, gula dan ovalette dgn high speed hingga pekat (kira2 sepuluh minit)

Satukan Bahan (A) dan (B).

Kacau rata-rata.

Bakarlah selapis selapis dgn menggunakan api 'grill' (api atas jer) sehingga selesai.

Pada setiap lapisan genap, (kedua, keempat, keenam,...) taburkan dgn buah prune yg telah digunting-gunting tadi.

Pada setiap lapisan ganjil bubuhkan cokelat.

Kek Lapis Sarawak


KEK LAPIS SARAWAK
Sumber: Hanieliza

Bahan A [Dipukul kembang dan ringan]
250 gm susu pekat
250 gm butter

Bahan B
6 biji telur SEJUK gred A [kalau gred B..gunakan 7 biji]
1 cawan gula halus
2 cawan tepung Naik Sendiri
1 s/k Vanilla
1 s/k ovallate

Bahan C
Kurma/asam flake/prune/kismis/coklat chips

Cara2nya:
1. Pukul gula dan telur satu persatu sehingga kembang dan gebus /ringan
2. Masukkan bahan A, ovallate dan esen vanilla. Kacau rata.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis.
4. Panaskan oven api atas [suhu 170'C]
5. Masukkan 2 sudu besar adunan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas minyak.
6. Bakar sehingga masak [10 minit]
7. Lapiskan dengan apa2 pilihan bahan C.
8. Ulangkan step sehingga adunan habis.

Kek Lapis Kayu Manis

KEK LAPIS KAYU MANIS
Sumber: Fiza Nordin

Bahan-Bahan:
Sediakan acuan 10X10". Alaskan dasarnya dgn mentega rata2 dan alas kertas gris. Lumur lagi mentega rata-rata seluruh bhgn dalam acuan.

Bahan A :
500 gm mentega (2 ketul)
4 sd besar susu pekat manis penuh krim
3 sd besar sirap perang
2 ½ sd teh serbuk kulit kayu manis
1 sd teh vanila

Pukul mentega hingga putih dan masukkan bahan2 lain.
Pukul hingga kembang. Ketepikan.

Bahan B :
400 gram tepung halus
8 biji kuning telur
10 biji telur
350 gm gula caster
50 gm gula icing - diayak
2 sd besar membumbung ovalette/Quick 75
1 sd teh serbuk penaik

Pukul kedua2 telur dan serbuk penaik hingga berbuih dan kemudian masukkan bahan2 lain. Pukul pada kelajuan tinggi hingga putih. Kemudian masukkan tepung halus - diayak 4 kali dan pukul hingga kembang dan putih. Gunakan kelajuan tinggi. Perlahankan pemukul dan masukkan sedikit2 bahan A sambil dipukul hingga habis. Gaul dengan kelajuan sederhana 10 minit dan gunakan kelajuan tinggi dan pukul lagi 15 minit.

Bahan lain :
½ ketul mentega dibiarkan lembik(Adunan yang telah siap hendaklah selalu dikacau supaya sebati)

Cara:
Sementara bahan A & B bergaul sebati, panaskan oven suhu 150 deg C (api atas bawah) selama 20 minit. Gunakan senduk besar. Masukkan 1 1/2 senduk adunan dalam tin tersedia. Bakar api atas dan bawah selama 10 minit pada suhu 140 deg C. Keluarkan dari oven dan tukar ke grill (api atas). Sendukkan 1 senduk adunan diatas lapis pertama tadi dan gril 10 minit lagi. Jika menggelembung apabila keluar dari oven, tekan sedikit dgn spatula atau sudip (jgn tekan terlalu kuat). Sapu perlahan-lahan dgn mentega lembik tadi (gunakan belakang sudu atau pastry brush yang besar). Ulangi melapis dan menggril dan pada setiap lapisan KEDUA sapu mentega lembik. Buatlah sehingga habis.

Elakkan lapisan kek yang masak dari terkoyak semasa menyapu mentega. Pastikan 1/2 ketul mentega mencukupi. Jika sukar untuk mengagak kegunaannya, cairkan mentega lembik atas api kecil dan apabila mula cair, angkat.

Untuk lapisan terakhir gunakan api atas dan bawah suhu 150 deg C. Keluarkan dari oven dan tutup acuan segera menggunakan 11 X 11" kertas foil dengan cermat. Biarkan semalaman baru dikeluarkan dari acuan dan dipotong untuk mengekalkan keharuman, kelembapan dan mensebatikan rasanya.

Tambahan:
Jika suka rempah kek lapis rempah atau kopi, boleh pakai dalam resipi ini menggantikan serbuk kulit kayu manis dengan serbuk rempah kek/ kopi.

Sentiasa kacau sebelum menyendukkan adunan dalam tin pembakar supaya ramuan kek sebati dan tidak mendak.

Elakkan dari menggunakan api yang terlalu kuat, gril 140 deg C adalah memadai. Kek ini mempunyai kandungan gula yang pelbagai dari susu pekat, gula2 halus dan sirap, jadi ia mudah hangus.

Menyediakannya juga memerlukan kesabaran.

Sirap perang memberikan warna belang-perang yang cantik diantara setiap lapisan.

Bahan2 kek ini menggunakan mentega asli, susu pekat manis penuh krim dan telur yang segar (telur besar-gred A). Majerin boleh digunakan tetapi kerana kandungan airnya yang tinggi, ia mudah tengik dan berkulat. Begitu juga Krimer manis dan susu isian pekat manis tidak setahan lama SUSU PEKAT MANIS PENUH KRIM. Contoh : Milkmaid, Dutch Lady Sweetened Full Cream Condensed Milk.

Lebih elok menggunakan mentega dalam tin, tetapi mentega ketul sudah memadai asalkan PURE CREAMY BUTTER. Ianya juga memberikan rasa kek yang halus, wangi dan gebu. Contoh: SCS, Fern, Five Star, Uncle Jack, Danish Lurpak, Golden Churn, Bonlac dll.
Jangan sapu setiap lapisan dgn mentega cair, ini akan membuatkan lapisan kek mudah `bercerai'.

Penggunaan kuning telur dan ovalette/Quick 75 dalam adunan kek adalah untuk melekat dan memantapkan lapisan kek. Juga elakkan dari menekan lapisan yang baru masak dengan kuat.

Kek Gulung Nutella



KEK GULUNG NUTELLA
Sumber: Liza Rahim

Bahan-bahannya
25 gm air sejuk (dari peti ais)
60 gm tepung jagung
185 gm gula kaster
100 gm tepung gandum
30 gm ovelette
1 sudu teh baking powder
10 biji kuning telur, disejukkan
6 biji putih telur, disejukkan
100 gram mentega, dicairkan
1 botol Nutella

Cara-caranya
Acuan untuk kek gulung 10 x 10 atau 12 x 12 (sapu sekeliling dengan mentega).
Satukan semua bahan, kecuali mentega cair dan Nutella.
Pukul dengan high speed sehingga menjadi putih dan gebu.
Masukkan mentega cair dan dipukul sehingga kembang.
Tuangkan adunan kedalam acuan dan ratakan.
Bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180 darjah C.

Ketuhar hendaklah dipanaskan sekurang-kurangnya 30 minit sebelum digunakan.
Setelah masak keluarkan dan biarkan ia sejuk.
Keluarkan dari acuan.
Sapukan permukaan dengan Natella sehingga rata.
Kemudian gulung dengan cermat.
Bungkus dengan kertas kek atau plastic dan simpan dalam peti sejuk.
Bila hendak dihidang keluarkan dan potong bulat-bulat.

Kek Lapis Zaiton



KEK LAPIS ZAITON
Sumber: Kak Halimah Anang

Bahan-bahannya
14 biji telor (gunakan 6 putihnya)
12 ozs butter
10 ozs castor sugar
7 ozs tepong gandum
1 sudu baking powder
1 sudu essence vanilla
2 sudu makan susu pekat
buah prune secukupnya

Cara-caranya
1. Pukul putih telur hingga keras masukkan gula sedikit-sedikit. Setelah sebati masukkan merah telur satu persatu dan pukul lagi.

2. Mentega dan susu pukul hingga putih seperti cream. Masukkan mentega dalam adunan telur dan kacau rata masukkan essence vanila dan tepong yang bercampur baking powder dan gaul rata.

Cara membakar
Ambil dua senduk ratakan diloyang dan bakar, lapisan pertama dan kedua plain lapisan ketiga aturkan prune. Aturkan prune dalam 3 barisan dan tiap-tiap barisan atur 3 biji (kesemuanya 9 biji).

Kek Lapis Horlicks Haw Flakes



KEK LAPIS HORLICKS HAW FLAKES
Sumber: Babybatriesyia

Bahan A
300 gm butter
150 gm horlicks
300 gm kaya
194 gm susu pekat manis
180 gm tepung gandum (diayak bersama 1 sudu teh baking powder)

Bahan B
10 biji telur
100 gm gula castor

Bahan C
1/2 sudu teh pewarna hijau, ungu, kuning, merah jambu
1/2 sudu teh pes coklat
Haw flakes

Cara:
Pukul butter sampai kembang. Masukkan horlicks, kaya, susu pekat manis dan tepung. Adunkan adunan sehingga sebati. Di dalam bekas yg lain, pukul telur hingga ringan dan kembang. Jangan tambahkan gula sekaligus tetapi sedikit demi sedikit. Pukul sehingga gula larut dan adunan menjadi agak pekat dan berkrim. Pukul lebih kurang 15 minit. Masukkan adunan telur ke dalam adunan tepung dan satukan. Bahagikan adunan tadi kepada 6 warna iaitu warna asal, warna ungu, warna hijau, warna kuning, warna coklat, warna merah jambu. Bakar dalam bekas segiempat 8" dan alas dengan greaseproof paper. Gunakan loyang yg agak tinggi. Kukus setiap adunan mengikut susunan . Susunkan haw flakes. Pastikan setiap adunan benar2 masak sebelum melapis adunan yang lain. Sejukkan kek dalam acuan sebelum dikeluarkan.Setiap adunan selalunya memerlukan masa kukusan selama 10-15 minit sebelum melapis adunan yang lain.Agak sukar untuk memanaskan semula lapisan atau adunan yang tidak masak secukupnya. Pastikan tepung gandum tepung yg baru. Jika tidak, pastikan tepung dijemur dan ayak tepung sebelum digunakan. Air untuk mengukus mesti benar2 panas sebelum mula mengukus kek.

Kek Lapis Cempedak



KEK LAPIS CEMPEDAK/ KEK LAPIS DURIAN/ KEK LAPIS KEJU
Sumber: Zaleha Osman

Bahan A
500 g mentega lembut
1 sudu makan esen vanilla

Bahan B
14 biji kuning telur
6 biji telur
275 g gula halus
2 sudu makan ovalette

Bahan C
100 g tepung gandum atau tepung Hong Kong, diayak
1/2 sudu teh baking powder

Bahan D (bahan ini dikacau rata)
500 g cempedak
1/4 tin susu pekat

Cara-caranya
Pukul Bahan A selama 3 minit.
Pukul Bahan B selama 5 - 7 minit sehingga kembang.
Masukkan Bahan A kedalam Bahan B dan kacau rata.
Masukkan pula C dan kacau lagi sehingga rata.
Bakar dengan menggunakan grill, selapis selapis.
Setiap lapis kek sebanyak 2 senduk adunan tepung.
Bakar selama 2 - 3 minit.
Lapis lagi berselang-seli dengan 2 sudu makan cempedak iaitu bahan D.
Jika hendak lebih lazat lebihkan cempedaknya.

Panduan
Kuihnya dilapis, selapis adunan tepung dan selapis adunan cempedak.
Apabila dilapis dengan cempedak, hendaklah dibakar sehingga cempedak kering, baru dilapis dengan adunan tepung lagi.
Jika tidak kek akan jadi terlalu basah dan jadinya tak lawa dan juga tak sedap.
Setelah habis adunannya dilapis, keluarkan keknya dan sejukkan baru diterbalikkan diatas rak kek.
Jangan buka oven setelah lapisan terakhir.
Ini akan merenggangkan lapisan keknya.

Nota:
Untuk mendapatkan KEK LAPIS DURIAN, gantikan isi cempedak kepada isi durian. Untuk mendapatkan KEK LAPIS KEJU, gantikan cempedak/ durian kepada parutan keju cheddar. Cara membakarnya ada lain sedikit, selepas ratakan adunan taburkan keju dan bakar.

Kek Lapis Prune Asmah Laili



KEK LAPIS PRUNE

Bahan-bahannya
5 putih telur
25 kuning telur
500 gram mentega
180 gram all purpose cake flour
220 gram gula caster
4 sudu makan susu pekat
2 sudu besar ovalette
1 sudu makan pure esen vanilla
340 gram pitted prune (prune tanpa biji) dihiris
1 tin kek 9" x 9" x 3" gris sekeliling dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas kek

Cara-caranya
Pukul mentega, susu dan vanilla sehingga kembang.
Masukkan 100 gram gula.
Pukul lagi sehingga gulanya larut.
Ketepikan.
Pukul putih telur sehingga kembang.
Masukkan 120 gram gula dan ovalette.
Pukul lagi sehingga rata, masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sehingga adunannya kembang.
Masukkan adunan mentega kedalam adunan telur dan pukul pada kelajuan perlahan sehingga rata.
Masukkan tepung dan gaul rata.

Cara membakarnya
Gunakan grill, panaskan sehingga 3.5 untuk kek lapis kemudian panaskan tin kuih sehingga kertasnya bertukar warna.
Keluarkan dan tuangkan 1 senduk adunan kedalam tin dan ratakan.
Grill sehingga warnanya coklat.
Setelah itu tuang 1 sendung adunan diatasnya dan ratakan.
Susun hirisan prune jangan terlalu banyak selang-selikan dan jangan terlalu rapat.
Grill lagi sehingga coklat.
Ulang lagi dengan satu lapis plain dan satu lapis mengandungi prune, sehingga adunan habis.
Bila sampai ke lapisan terakhir dan bila warna permukaan menjadi coklat, tutup tin kuih dengan aluminium foil atau tutup periuk dan segera buka kepada kepanasan oven biasa pada suhu 120 darjah C, bakar lagi selama 10 minit.
Apabila sudah masak, keluarkan dan buka tutupnya, biarkan sejuk, baru boleh dipotong.