Thursday, August 28, 2008

Kek Lapis Prune Aiskrim



KEK LAPIS PRUNE AISKRIM
Resipi Sumbangan: Siti Adawiah
Gambar Sumbangan: Kak Halimah Anang

Bahan-bahannya
500gm mentega
4 sudu makan susu manis
1 sudu teh esen pisang
Bahan-bahan diatas ini dipukul hingga putih

22 biji kuning telur, gunakan 5 putihnya
230gm gula
150gm tepung hongkong
1 sudu makan ovalette

250gm prune-digunting kecil2-diketepikan

Pukul telur dan gula hingga kembang lalu masukkan ovalette diikuti dengan tepung. Gaul sebati dan dibahagi 2. Satu diwarnakan hijau dan yang lagi satu diwarnakan merah dan dibubuh prune. Bakar selapis2 hingga selesai. Lapisan terakhir dibakar pada suhu oven selama 15 minit pada suhu 150C atau hingga tepinya merekah.