Sabsuka
Sumber: Berita Harian
Bahan2:-
1/2 kg daging lembu cincang
6 biji telur ayam
4 biji bawang besar dipotong dadu
2 sudu makan bawang putih (cincang halus)
2 sudu teh halia (cincang halus)
1 mangkuk cili boh
2 sudu makan serbuk jintan halus
1/2 mangkuk sos tomato
2 sudu makan gula pasir
1 mangkuk tomato puree
2 sudu makan sos cili
2 biji tomato dipotong dadu
2 cawan air
1 sudu makan minyak sapi
serbuk lada hitam secukup rasa
daun ketumbar dan bawang goreng
Cara2nya:-
1. Gaulkan daging dgn halia, bawang putih dan serbuk lada hitam dan ketepikan sebentar.
2. Tumiskan cili boh hingga garing. Masukkan kayu manis. Masukkan daging cincang yang telah di serapkan bawang putih, halia dan lada hitam. Biarkan daging masak.
3. Kemudian masukkan bawang besar, tomato puree, sos tomato, sos cili, jintan halus dan air.
4. Apabila sudah agak kering sedikit, masukkan minyak sapi. Akhir sekali taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.
5. Goreng telur ayam di kuali berlainan (kalau boleh separuh masak). Satu biji telur untuk setiap pinggan sajian. Enak dimakan panas dengan roti.