Click Link Below!
Friday, August 29, 2008
Serimuka Durian
SERIMUKA DURIAN
Sumber: Kak Hanieliza
Bahan Lapisan Bawah
2 cawan pulut
2 cawan santan cair + sikit garam
Caranya
1. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
2. Minyakkan sikit loyang lain dan tekankan pulut yang telah masak tadi.
3. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Bahan Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan gula perang [brown sugar]
1 cawan durian
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung atau tepung kastad
1 s/b gula pasir [jika perlu]
1 s/k garam
Caranya
1. Masukkan santan, gula dan durian dalam blender dan kisarkan.
2. Masukkan bahan kisar kedalam mangkuk.
3. Ayakkan tepung gandum dan tepung jagung atau tepung kastad kedalam mangkuk santan.
4. Masukkan gula dan garam. Kacau rata.
5. Panaskan bahan lapisan atas dalam kuali non-stik [jika ada] sehingga naik wap.
6. Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 30 minit dengan api sederhana.
7. Bila telah masak, sejukkan betui2 [dalam 4 -5 jam] baru dipotong dan hidangkan.
Labels:
Talam,
Traditional