Monday, September 1, 2008

Brownies




BROWNIES

Sumber : Diella

Bahan-Bahan

250gm mentega

1½ cawan gula (360 gm)

4 biji telur

2 s/teh esen vanilla

½ s/teh baking powder

1 cawan tepung biasa (120 gm)

¾ cawan serbuk koko

½ cawan kacang (cincang)

½ cawan choc chips (optional)- saya taruk 150 gm

Cara :

1) Cairkan mentega di atas api kecil, matikan api dan masukkan gula. Kacau dgn whisk.

2) Masukkan telur dan esen vanilla dan terus kacau.

3) Masukkan tepung , baking powder dan serbuk koko. Gaul rata.

4) Masukkan kacang

5) Tuang ke dalam loyang yg telah digris ( 12" x10") dan lampirkan kertas minyak agar tidak melekat - saya gunakan saiz 10" x 10" dan bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan dgn suhu 180 darjah Celsius selama 25 – 30 minit- saya bakar selama 45 minit.

BAHAN CREAM COKLAT

250 gm cooking chocolate

1 sudu besar marjerin

1/2 cawan fresh cream/whipping cream

Cara:

1. Cairkan cooking chocolate secara double-boil - saya masukkan microwave jer fr 2-3 minit.

2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan marjerin.

3. Kacau sehingga sebati.

4. Tuangkan ke atas kek dan hiaslah mengikut citarasa anda