BROWNIES
Sumber : Diella
Bahan-Bahan
250gm mentega
1½ cawan gula (360 gm)
4 biji telur
2 s/teh esen vanilla
½ s/teh baking powder
1 cawan tepung biasa (120 gm)
¾ cawan serbuk koko
½ cawan kacang (cincang)
½ cawan choc chips (optional)- saya taruk 150 gm
Cara :
1) Cairkan mentega di atas api kecil, matikan api dan masukkan gula. Kacau dgn whisk.
2) Masukkan telur dan esen vanilla dan terus kacau.
3) Masukkan tepung , baking powder dan serbuk koko. Gaul rata.
4) Masukkan kacang
5) Tuang ke dalam loyang yg telah digris ( 12" x10") dan lampirkan kertas minyak agar tidak melekat - saya gunakan saiz 10" x 10" dan bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan dgn suhu 180 darjah Celsius selama 25 – 30 minit- saya bakar selama 45 minit.
BAHAN CREAM COKLAT
250 gm cooking chocolate
1 sudu besar marjerin
1/2 cawan fresh cream/whipping cream
Cara:
1. Cairkan cooking chocolate secara double-boil - saya masukkan microwave jer fr 2-3 minit.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan marjerin.
3. Kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan ke atas kek dan hiaslah mengikut citarasa anda