KEK LAPIS COFFEE PRINCESS 2
Bahan (A)
20 biji kuning telur sejuk
5 biji putih telur sejuk
350 gm gula halus
50 ml air sejuk
210 gm tepung Hong Kong
1 sudu besar Ovalette
1 sudu teh baking powder
Bahan (B)
354 gm mentega
5 sudu besar susu pekat
2 sudu besar coffee oil
½ sudu teh garam halus
sedikit pewarna merah
Peraturannya:
1. Pukul Bahan A hingga pekat dan sebati. Ketepikan.
2. Pukul Bahan B sampai kembang.
3. Masukkan Bahan B sedikit-sedikit ke dalam Bahan A. Kacau rata-rata.
4. Bahagia adunan kepada 2 bahagian. Satu diwarnakan merah dan yg satu lagi dibiarkan plain.
5. Bakarlah 2 lapis plain dan dua lapis merah (atau satu plain, satu merah) sehingga adunan selesai digunakan.
Nota:
Gunakan loyang 10”x 7” atau 8”x8”. Alaskan dasar loyang dgn kertas tracing/parchment & gris dgn mentega. Gunakan api grill (api atas jer) dgn suhu kira-kira 220–240 darjah Celsius.