Gamber: Saudari Ayu
Sumber : Majalah Rasa
BAHAN-BAHAN:
1 gulung kek gulung
1 tin koktel buah²an
BAHAN KASTARD:
250 gm tepung kastard
300gm to 500gm gula (ikut suka)
1000 ml air
250 ml susu cair
Sedikit garam
BAHAN PUDING:
1 peket agar² serbuk = 8 gm
500 ml air
Sedikit garam
2-3 sudu makan gula (ikut suka)
CARA-CARA:
1. Potong kek dan susun dalam bekas kaca atau bekas plastik kecil2.
2. Tuang sedikit air sirap koktel buah²an keatas kek agar hasilnya lebih cantek dan ketepikan.
3. Dalam bekas lain, masukkan tepung kastard, gula dan susu cair.. Kacau hingga ianya tidak berketul.
4. Masukkan pula air dan sedikit garam. Kacau rata
5. Kemudian masak di atas api sederhana. Kacau selalu hingga hampir pekat.. (jangan pekat sangat nanti susah nak tuang (ratakan) di atas kek)
6. Tuang kastard di atas kek tadi.
7. Tabur buah² campuran tanpa sirap di atasnya dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 10 minit.. (jangan lama sangat sampai berjam² sbb nanti puding atas takmo melekat)
8. Sementara menunggu sejuk, masak agar² hingga hancur atau larut (bagi yg guna serbuk) dan kacau hingga mendidih.
9. Masukkan sedikit garam dan gula.
10. Masukkan perwarna merah (jika suka). Kacau rata dan tutup api.
11. Tuangkan adunan ini di atas puding kastard tadi.
12. Sejukkan semula di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Sumber : Majalah Rasa
BAHAN-BAHAN:
1 gulung kek gulung
1 tin koktel buah²an
BAHAN KASTARD:
250 gm tepung kastard
300gm to 500gm gula (ikut suka)
1000 ml air
250 ml susu cair
Sedikit garam
BAHAN PUDING:
1 peket agar² serbuk = 8 gm
500 ml air
Sedikit garam
2-3 sudu makan gula (ikut suka)
CARA-CARA:
1. Potong kek dan susun dalam bekas kaca atau bekas plastik kecil2.
2. Tuang sedikit air sirap koktel buah²an keatas kek agar hasilnya lebih cantek dan ketepikan.
3. Dalam bekas lain, masukkan tepung kastard, gula dan susu cair.. Kacau hingga ianya tidak berketul.
4. Masukkan pula air dan sedikit garam. Kacau rata
5. Kemudian masak di atas api sederhana. Kacau selalu hingga hampir pekat.. (jangan pekat sangat nanti susah nak tuang (ratakan) di atas kek)
6. Tuang kastard di atas kek tadi.
7. Tabur buah² campuran tanpa sirap di atasnya dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 10 minit.. (jangan lama sangat sampai berjam² sbb nanti puding atas takmo melekat)
8. Sementara menunggu sejuk, masak agar² hingga hancur atau larut (bagi yg guna serbuk) dan kacau hingga mendidih.
9. Masukkan sedikit garam dan gula.
10. Masukkan perwarna merah (jika suka). Kacau rata dan tutup api.
11. Tuangkan adunan ini di atas puding kastard tadi.
12. Sejukkan semula di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.