Monday, October 6, 2008

Wajik Durian



Sumber: Rossya

500g pulut
50g gula pasir
750g gula melaka
1 cawan isi durian
3 helai daun pandan
375ml santan pekat
sedikit garam

Cuci bersih pulut dan rendam semalaman. Pada keesokan hari, pulut ini hendak lah dikukus sehingga masak. Sementara itu masak gula Melaka, gula pasir, garam, daun pandan dengan 1 1/2 cawan air, sehingga gula larut. Kemudian tapis. Masukkan santan kedalam gula ini dan masakkan sehingga pekat dan bertali. Masukkan isi durian, kacau rata lagi sebentar. Setelah durian hancur, masukkan pulut. Kacau dan masak sehingga adunannya tidak melekat kepada kayu pengacau.

Nota ~ Jika hendak membuat WAJIK biasa tanpa durian, tambah kan gula pasir nya 50g lagi menjadi 100g. Wajik enak sekali jika dibungkus dalam daun pisang atau upeh.