Sunday, October 28, 2007

Mee Bandung Istikomah


































Sumber: Mamaleza

Bahan2nya:-
1 kg mee kuning
1/2 kg Tauge
1 ikat sawi
2 biji tomato
Telor (suka hati)
300gm Daging
Daun sop bawang/bawang goreng (taburan)

Dikisar:-
2 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
1/2 ibu jari halia
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar cili kisar

3 sudu besar rempah kari BABAS
2 senduk tomato sos
1 keping stok ayam

Tumis bahan2 kisar termasuk rempah kari hingga garing dan wangi.
Masukkan daging yang sudah dipotong kecil2. Gaul rata.
Tunggu hingga hampir empuk.
Masukkan air dalam 2 mangkuk besar. Tunggu hingga mendidih.
Masukkan tomato buah, tomato sos, garam, gula, stok ayam dan serbuk perasa.
Bila dah mendidih, ceplokkan telor satu persatu. Jgn digaul sebelum masak nanti telur hancur.

Jika suka, boleh tambahkan udang dan sotong. Jadi "Mee Bandung seafood".

Cara hidangan:-
Celurkan mee, tauge dan sawi. Ketepikan.
Bila hendak disajikan, baru masukkan dlm mangkuk dan disiram kuah yg panas.
Jgn lup tabur daun sop/bawang dan bawang goreng.
Jika suka, boleh tambahkan potongan limau sambal.

Jika kuah cair, boleh tambah tepung jagung yg sudah dicampurkan sadikit air.