Thursday, August 28, 2008

Kek Lapis Zaiton



KEK LAPIS ZAITON
Sumber: Kak Halimah Anang

Bahan-bahannya
14 biji telor (gunakan 6 putihnya)
12 ozs butter
10 ozs castor sugar
7 ozs tepong gandum
1 sudu baking powder
1 sudu essence vanilla
2 sudu makan susu pekat
buah prune secukupnya

Cara-caranya
1. Pukul putih telur hingga keras masukkan gula sedikit-sedikit. Setelah sebati masukkan merah telur satu persatu dan pukul lagi.

2. Mentega dan susu pukul hingga putih seperti cream. Masukkan mentega dalam adunan telur dan kacau rata masukkan essence vanila dan tepong yang bercampur baking powder dan gaul rata.

Cara membakar
Ambil dua senduk ratakan diloyang dan bakar, lapisan pertama dan kedua plain lapisan ketiga aturkan prune. Aturkan prune dalam 3 barisan dan tiap-tiap barisan atur 3 biji (kesemuanya 9 biji).