Friday, August 29, 2008

Soya Bean Curd



SOYA BEAN CURD

Bahan-Bahan:
400gm kacang soya – direndam lebih kurang 5 jam (mine was soak fr 8 hours)
3 liter air
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar gypsum powder (calcium sulphate)
450 ml air kacang soya (diambil dari kacang soya yg telah diperah)
2-3 helai daun pandan

Bahan-Bahan Sirap (Air Gula)
250 gm gula
700 ml air
1-2 helai daun pandan
(Masak gula bersama air dan daun pandan hingga mendidih)

Cara:
1. Rendam kacang soya selama kira-kira 5-6 jam. Kemudian buangkan air dan cuci bersih kacang soya tersebut. Seterusnya kisar kacang soya dengan 3 liter air dan perah dgn menggunakan muslin cloth atau kain jarang. Buangkan segala buih yg terdapat pada air kacang soya itu. Masukkan air kacang soya dan daun pandan ke dalam periuk dan masaklah sehingga ia mendidih. Jgn lama-lama dan gunakan api yg sederhana.

2. Sementara itu, masukkan tepung jagung, gypsum powder dan 450 ml air soya ke dalam sebuah periuk dan kacau rata bahan-bahan tersebut. Apabila, air kacang soya telah mendidih, tuangkan ke dalam periuk yg berisi tepung jagung tadi.

3. Jika terdapat buih-buih di permukaan air tadi, ambil senduk dan dgn hati-hati buang buihnya. Jangan dikacau bancuhan ini. Kemudian periuk ditutup dan dibiarkan sekurang-kurangnya 30 minit untuk Taufu Fa / Tau Hu Hwe set.

4. Hidangkan dengan sirap / air gula. Jika suka anda juga boleh membuat sirap gula melaka seperti berikut :

Sirap Gula Melaka
300 gm gula melaka
50 gm gula kaster
800 ml air (atau ikut citarasa)
1-2 helai daun pandan

Masak kesemua bahan sehingga mendidih dan gula larut.