Tuesday, September 16, 2008

Biskut Makmur



Sumber : LindaZA
Gambar : Wan Noorbaya

Bahan-bahan

1 kati tepung gandum (tepung hendaklah di goreng dulu pas tu ayak). kalau org dulu2 dia jemur.

marjerin - ikut basah

icing sugar

gula kasar

kacang tanah (goreng tanpa minyak, biar dia hangit2 sikit tapi jangan la sampai rentung pula, tumbuk kasar)

kacang yg telah tumbuk tu gaul dgn gula kasar (bkn gula icing ek)

Cara Membuatnya

Gaul marjerin dengan tepung sampai doh licin dan tak melekat di tangan. Tapi jgn la keras sgt. kira kelembutan tu masih ada la. Kalau melekat sikit2 pun tak pe.
Lepas tu ambik sikit, leperkan letak inti kat tgh2. Tutup balik, buat bentuk bujur (nie bentuk asal biskut nie). Kdg2 malas nak buat bujur ada buat bulat je. Saya masih mengekalkan cara lama.
Lepas tu bakar. Bila dah masak gaul dgn icing sugar.