Monday, September 8, 2008

Carrot Cake



Carrot Cake
Sumber: Cikgu Noraini

Bahan-bahan :(A)
114 gm gula kastor
70 gm kuning telur (4 biji)
5 gm garam
160 gm minyak jagung/minyak masak

(B)
190 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk soda

(C)
270 gm lobak merah, diparut
120 gm nenas kiub (tin)
75 gm jus nenas
40 gm kelapa kering
60 gm walnut, bakar dan cincang

(D)
114 gm gula kastor
90 gm putih telur (3 1/2 biji)

Cara Membuatnya:
1. Satukan bahan A kecuali minyak. Pukul hingga kembang dan putih. Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil dipukul. Adunan menjadi pes bewarna kuning yang kental dan likat.
2. Masukkan bahan B yang telah diayak. Pukul hingga menjadi pes yang lembut.
3. Pindahkan pes ke dalam sebuah mangkuk adunan yang lebih besar. Masukkan semua bahan C dan gaul dengan senduk atau tangan hingga adunan merata.
4. Satukan bahan D dan pukul kelajuan sederhana untuk menjadi meringue yang kental (stiff peak).
5. Masukkan adunan meringue ke dalam adunan tepung dan gaul dengan senduk atau tangan hingga sebati.
6. Sediakan tin pembakar bulat atau empatsegi berukuran 9 inci x 9 inci. Griskan dan lapik kertas serap minyak.
7. Tuangkan adunan ke dalamnya. Ketuhar hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.
8. Bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah celcius.
9. Keluarkan kek dari acuan dan sejukkan sebelum dipotong.