Tuesday, September 2, 2008

Cheng Tng (Chee Kong)



Cheng Tng (Chee Kong)
Sumber: Abang Rozzan

Bahan-Bahan
200 gm isi buah longan kering
air secukupnya (kira-kira 3 liter- jika kurang boleh tambah)
beberapa helai daun pandan (disimpul)
50 gm biji teratai (lotus seeds) - rebus hingga empuk
10 biji buah kembang semangkuk - rendam dgn air hingga kembang
beberapa keping buah samak kering - hiris
sedikit fungus (di rendam hingga kembang dan rebus hingga lembut)
50 gm halwa kundur (winter melon strips)
sagu biji besar (optional)
beras barley (optional)
keledek rebus (optional)
gula pasir/gula batu secukupnya
gula melaka (optional)

Cara:-
Rebus buah longan bersama air dan daun pandan hingga empuk. Masukkan gula, halwa kundur dan buah samak kering dan masak lagi hingga buah tersebut lembut. Ambil sebuah mangkuk sederhana. Isikan dengan sedikit fungus, buah kembang semangkuk, biji teratai dan sagu biji. Tuangkan air longan yg telah direbus tadi bersama 'isi-isi'nya yg lain. Hidangkan panas-panas. Jika yg suka cheng teng sejuk, tambahkan ketulan air batu.