Wednesday, September 17, 2008

Chicken Pie



Sumber:Jeni

Bahan-bahan

Roti Prata Segera
Ayam (bahagian dada dalam 3 ketul)
1 peket mixed vegie
1 tin cendawan butang
3 sudu besar mentega
1 biji bawang besar
2-3 sudu makan stok ayam
2-3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu besar susu segar
Garam secukup rasa

Cara menyediakan

1. Masukkan ayam ke dalam periuk dan masukkan air paras tenggelamnya ayam tadi. Rebus hingga masak.

2. Angkat ayam. Dadu ayam kecil-kecil.

3. Masukkan mentega. Tumis bawang sehingga naik bau.

4. Masukkan tepung. Kacau rata. Minyak akan menjadi kilat.

5. Kemudian masukkan mixed vegie dan cendawan butang (potong kecil-kecil).

6. Masukkan ayam dan sedikit rebusan ayam tadi. (Air rebusan ayam tu agak-agak. Bergantung kepada kepekatan yang dikehendaki)

7. Masukkan stok ayam dan sos tiram.

8. Perasakan dengan garam.

9. Prata segera tadi dimasukkan ke dalam bekas bekas pie.

10. Apabila inti ayam tadi sudah sejuk, sendukkan ke dalam bekas pie.

11. Ambil roti prata lagi untuk ditutup di atas pie tadi.

12. Sapukan campuran telur dan susu di atas pie supaya pie nampak berkilat dan mengiurkan :)

12. Bakar dalam suhu 200 darjah Celcius selama lebih kurang 30 minit.