Wednesday, September 3, 2008

Donat Homemade


Donat Homemade
Sumber: Cikgu Noraini

Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
1 peket yis kering Mauripan(11gm)
5 sudu besar gula kastor
50 gm majerin
1 biji telur A
500 gm air (secukupnya)
1 sudu teh serbuk penaik


Cara Membuatnya:
1. Sediakan sebuah besen dan satukan tepung gandum, serbuk penaik, yis kering, gula, majerin dan telur. Gaul hingga rata.


2. Masukkan air sedikit-sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembap. Jika doh agak kering, tambah air sedikit lagi.

3. Pindahkan doh ke atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung gandum. Uli dengan tangan selama 15 minit hingga lembut dan kenyal. Untuk memudahkan anda menguli. Bahagi dua doh tersebut dan ulilah satu-satu sehingga lembut.

4. Setelah lembut, satukan dua doh tadi menjadi seketul doh dan masukkan semula dalam besen dan tutup dengan kain atau plastik. Letakkan di tempat hangat seperti dalam bilik bertutup. Rehatkan selama 45 minit hingga doh naik 2 kali ganda.

5. Tumbuk doh untuk keluarkan angin dan uli sebentar.

6. Bulatkan doh kecil-kecil dan bentukkan ia. Susun dalam dulang yang ditabur sedikit tepung dan biarkan ia naik selama 20 minit.

7. Panaskan minyak dan goreng donat kekuningan. Angkat dan toskan.

8. Setelah suam-suam kuku, bolehlah digaul dengan gula kastor.

Tip:
1. Minyak menggoreng jangat terlalu panas kerana mudah hangus. Guna api kecil saja.


2. Donat boleh difrozen atau disimpan chiller. Caranya goreng donat hingga kembang tapi masih putih. Angkat dan toskan. Simpan dalam bekas tupperware dan letak dalam peti sejuk. Apabila hendak dimakan, keluarkan dan goreng semula hingga kuning.

3. Jika doh terlembik, tambahkan sedikit tepung dan uli hingga menjadi lembut.