Monday, September 1, 2008

Karipap





KARIPAP
Sumber: Abang Rozzan

Bahan-Bahan Utk Kulit Karipap
580 gm tepung gandum
180 gm pastry majerin (lemak pastri) }
1½ sudu teh baking powder } … diayak
1¼ cawan( kira-kira 250-280 ml) air sejuk
1 biji telur ayam
1 sudu teh garam
2 sudu teh pewarna kuning
2 sudu makan jus lemon (optional)
95 ml minyak



Utk Sapu atas Karipap
1 biji kuning telur }
2 sudu teh susu cair } … dipukul














Cara:
Lemak pastri digiling nipis lalu simpan dalam peti sejuk. (Saya biarkan saja kat luar-senang nak sapu ke atas adunan nanti). Tepung, minyak dan telur dipukul atau diuli hingga menjadi serbuk roti. Kemudian masukkan air, jus lemon dan garam lalu uli hingga lembut tetapi tidak melekit.Taburkan tepung atas papan pencanai. Canai adunan memanjang lalu letakkan lemak pastri tadi. Kemudian lipat dan canai (giling) 2 kali ganda panjangnya. Canai dan lipat lagi. Buat begini sebanyak 3 kali. Rehatkan adunan selama kira-kira 1-2 jam dalam peti sejukKemudian, canailah adunan mengikut ketebalan yg anda suka dan bubuh inti. Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan (170-180 darjah) selama kira-kira 25-30 minit.
Bahan Inti
300 gm kentang (potong dadu)
100 gm daging kisar atau isi ayam
4 biji bawang besar (potong dadu)
2 sudu makan rempah kari daging
1 ulas bawang putih (cincang)
sedikit daun kari
sedikit garam
minyak utk menumis
(Masaklah seperti memasak inti karipap/epok-epok biasa)

Nota:
1) Ada resipi lama yg menggunakan lemak kambing instead of pastry margarine.
2) Ada resipi yg menyuruh anda mencelupkan karipap ini ke dalam air sejuk sebelum disusun di dalam dulang pembakar. Kemudian sedikit minyak dibubuh ke atas karipap tersebut dan seterusnya dibakar dalam ketuhar.