Monday, September 1, 2008

Kek Lapis Batik Sutera



Kek Lapis Batik Sutera
Sumber: Abang Rozzan

Bahan-Bahan:
450g mentega
250g gula halus (saya gunakan 180 gm jer)
10 biji telur
170g seri kaya
397g susu pekat manis
100g Horlicks
1 sudu kecil esen vanila
200g tepung gandum (saya gunakan tpg Hong Kong)

Cara:
Pukul mentega dengan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil terus memukul hingga sebati. Masukkan seri kaya, susu manis, Horlicks dan esen vanila. Pukul lagi hingga rata. Masukkan tepung dan gaul rata-rata.Cara anda membuat design kat kek ni tergantung dgn kreativiti anda. Yang saya buat kali ini ialah:

3 lapisan plain+5 lapisan warna+3 lapisan plain+5 lapisan warna + 3 lapisan plain.
1 lapis gunakan 2 senduk lauk (bentuk bujur),
so jumlah bahan/adunan kek lebih kurang 38 senduk kesemuanya.
Jadi bahagikan adunan mengikut sukatan senduk tadi.

Cara:
Panaskan ketuhar dgn suhu kira-kira 200-220 darjah Celsius. Gunakan api grill saja. Sementara itu sediakan loyang berukuran 8"x8". Alaskan dgn kertas dan digriskan pd dasar dan sekeliling loyang. Setelah itu, mulalah membakar kek untuk lapisan bawah. Gunakan adunan plain dan bakar setiap lapis dgn 2 senduk adunan sehingga 3 lapis kesemuanya. Adunan untuk yg berwarna; yg jumlahnya 20 senduk tu di bahagi 3 bahagian dan warnakan dgn 3 warna pilihan anda. Setelah itu bakar 5 lapis adunan berwarna, diikuti dgn 3 lapisan plain, 5 lapisan berwarna dan akhir sekali 3 lapisan plain.