Monday, September 1, 2008

Kek Lapis Coffee Princess 2

KEK LAPIS COFFEE PRINCESS 2

Bahan (A)
20 biji kuning telur sejuk
5 biji putih telur sejuk
350 gm gula halus
50 ml air sejuk
210 gm tepung Hong Kong
1 sudu besar Ovalette
1 sudu teh baking powder

Bahan (B)
354 gm mentega
5 sudu besar susu pekat
2 sudu besar coffee oil
½ sudu teh garam halus
sedikit pewarna merah

Peraturannya:
1. Pukul Bahan A hingga pekat dan sebati. Ketepikan.

2. Pukul Bahan B sampai kembang.

3. Masukkan Bahan B sedikit-sedikit ke dalam Bahan A. Kacau rata-rata.

4. Bahagia adunan kepada 2 bahagian. Satu diwarnakan merah dan yg satu lagi dibiarkan plain.

5. Bakarlah 2 lapis plain dan dua lapis merah (atau satu plain, satu merah) sehingga adunan selesai digunakan.

Nota:
Gunakan loyang 10”x 7” atau 8”x8”. Alaskan dasar loyang dgn kertas tracing/parchment & gris dgn mentega. Gunakan api grill (api atas jer) dgn suhu kira-kira 220–240 darjah Celsius.