Wednesday, September 17, 2008

Mee Kari Ummpph



Sumber : Mak Lang

Mee kuning – dicelur dulu

BAHAN KUAH :
Bwg putih } ditumbuk halus
Bwg merah }
Rempah 4 sekawan } kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
Kari ikan + kari daging + cili kering } jadikan pes
Udang hidup } direbus dan diblend isinya, kulit udang tu juga blend dan buang hampas
Kerang
Santan pekat
Santan cair
Daun kari
Taupok – option (kalau ada lagi bagus)
Fish cake/fish ball
Asam keping

BAHAN HIASAN :
Daun sup/bwg
Bwg goring
Cili merah
Telur rebus
Sawi/Taugeh - dicelur
Ayam } ayam ni digoreng dahulu dan siat ambil isinya
Sambal tumis kosong / cili jeruk

CARA :
Tumis bwg yg ditumbuk tadi bersama rempah 4 sekawan hingga wangi.
Masukkan rempah kari tadi dan daun kari, biarkan sekejap hingga wangi.
Masukkan santan cair bersama pes udang yang diblend tadi.
Masukkan fish cake/fish ball, kerang, taupok, campakkan asam keping dan masukkan garam.
Dah mendidih masukkan santan pekat, tunggu hingga masak dan tutup api.

TIPS :
1. Ayam tu JANGAN dimasukkan didalam periuk ketika memasak kuah, cukup sekadar menaburkan isi ayam itu ketika ingin menjamu selera. Kalau letak rasa macam kari ayam plak...tak besshhhh!
2. Nak sedap, letak sambal tumis kosong dan cili jeruk…..kuah tersebut akan menjadi kemerah2an….memang umppppp!!!!! Sambal ni buat macam kita buat sambal tumis tuh…pekat2...
3. Mee kari sedap kalau ada kerang didalamnya tp bagi yg alah tu takperlah..ignore jer.