Click Link Below!
Wednesday, September 17, 2008
Sop Bebola Daging
Sumber Resipi & Gambar : Mak Lang Azie
SUP BEBOLA DAGING
BAHAN
Bebola daging
BHN TUMBUK :
Bwg putih
Bwg merah
Halia
Lengkuas
Lada hitam
Jintan manis}
Jintan putih } skit jer…
Ketumbar }
Kentang/buah tomato – jika mahu
Sup bunjut
Rempah 4 sekawan (bunga lawang,kayu manis,cengkih,buah pelaga)
Daun sup/bwg
Bwg goreng
Air
Cara Membuatnya
Tumis bhn tumbuk hingga wangi.
Masukkan jintan2 dan ketumbar, kacau…masukkan air.
Campakkan sup bunjut, bebola daging dan kentang. Rasakan garamnya.
Biar mendidih. Tutup api, tabur bwg goreng dan daun sup.
p/s – sup ini boleh dibuat bakso, cuma tambahkan 1/2sk sos cili, sos tomato, sos tiram dan cili kicap semasa nak makan.