Wednesday, September 17, 2008

Sop Bebola Daging



Sumber Resipi & Gambar : Mak Lang Azie

SUP BEBOLA DAGING

BAHAN
Bebola daging

BHN TUMBUK :
Bwg putih
Bwg merah
Halia
Lengkuas
Lada hitam

Jintan manis}
Jintan putih } skit jer…
Ketumbar }

Kentang/buah tomato – jika mahu
Sup bunjut
Rempah 4 sekawan (bunga lawang,kayu manis,cengkih,buah pelaga)
Daun sup/bwg
Bwg goreng
Air

Cara Membuatnya
Tumis bhn tumbuk hingga wangi.
Masukkan jintan2 dan ketumbar, kacau…masukkan air.
Campakkan sup bunjut, bebola daging dan kentang. Rasakan garamnya.
Biar mendidih. Tutup api, tabur bwg goreng dan daun sup.
p/s – sup ini boleh dibuat bakso, cuma tambahkan 1/2sk sos cili, sos tomato, sos tiram dan cili kicap semasa nak makan.