(A)
600gm tepung beras (1 pkt)
3 sudu makan tepung kanji atau tepung jagung
(B)
2 genggam bawang putih
1 mangkuk kecil buah keras
10 biji kencur (atau cekur, sama ajer)
2 sudu besar ketumbar jintan (digoreng dulu tanpa minyak)
(C)
300gm kacang tanah (pilih jenis yg kecil)
1 mangkuk ikan bilis (pilih jenis yg sederhana dan lembut)
(D)
garam secukup rasa, ajinomoto (kalau suka)
air kapur secukup
10 lembar daun limau purut (dihiris halus2)nya
3 sudu makan tepung kanji atau tepung jagung
(B)
2 genggam bawang putih
1 mangkuk kecil buah keras
10 biji kencur (atau cekur, sama ajer)
2 sudu besar ketumbar jintan (digoreng dulu tanpa minyak)
(C)
300gm kacang tanah (pilih jenis yg kecil)
1 mangkuk ikan bilis (pilih jenis yg sederhana dan lembut)
(D)
garam secukup rasa, ajinomoto (kalau suka)
air kapur secukup
10 lembar daun limau purut (dihiris halus2)nya
Pastikan bancuhan tidak terlalu pekat atau terlalu cair
Masukkan hirisan daun limau purut
Jgn dibiarkan mendak
Jangan campurkan kesemua kacang tanah dan ikan bilis kedalam bancuhan tadi
Alihkan 2 senduk bancuhan sahaja kedalam mangkuk kecil
Campurkan sadikit kacang dan ikan bilis yg dikehendaki
Gaul rata
Siap untuk digoreng
Gunakan minyak baru untuk menggoreng.
Tunggu minyak betul2 panas dan simbah sedikit minyak ditepi kuali.
Ambil satu senduk kecil bancuhan yg telah dicampur kacang dan ikan bilis tadi dan tuangkan perlahan2 di tepi kuali.
Simbahkan minyak agar bancuhan tidak melekat pada kuali.
Perlahan2 tolak bancuhan separuh masak ketengah kuali dan goreng hingga garing.
Mula2 memang payah tapi lama2 ok la.
Jangan patah semangat.
SELAMAT MENCUBA.