Friday, November 9, 2007

Apam Berinti Kelapa (Coconut blossom)


Sumber: Mamaleza

Bahan2 Apam:-
3 biji telur (gunakan telur sejuk)

220gm castor sugar 300gm tepung kek
3 sudu teh baking powder (diayak bersama tepung)
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh esen vanilla

160gm santan kotak

Pewarna hijau etc...



Pukul telur hingga naik dgn kelajuan tinggi.

Masukkan ovalette, gula dan santan.
Masukkan tepung/baking powder sadikit2.








Bila dah mesra, lajukan ketahap maxima dan putar 8 minit hingga pekat.

















Masukkan pewarna hijau.
Gaul rata.















 

Bahan2 Inti Kelapa:-
250gm kelapa putih parut (1/2 biji kelapa)
70gm gula melaka
2-3 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan (disimpul)
1 camca teh tepung jagung + sadikit air (larutkan)




Masak gula melaka, gula pasir dan 1/4 cawan air hingga larut.











Tapis dan ketepikan.














 

Masak kelapa bersama daun pandan.
Perlahan api.
Masukkan gula melaka yg cair tadi.
Kacau rata.
Bila dah agak kering masukkan air tepung jagung.





Bila dah masak rata, angkat dan sejukkan.
Gentelkan bulat2 kecil.










Panaskan kukusan.
Masukkan paper cup dalam mangkuk2 kecil.
Letakkan sadikit adunan dalam paper cup dgn sudu kecil.
Tekan satu biji inti dan tutup dgn sadikit adunan lagi.
Jika suka, boleh gunakan piping bag.
Kukus selama 10 minit.