Monday, March 3, 2008

Koleh-Koleh



Bahan2 untuk Tahi Minyak
6 cawan santan pekat drpd 2 biji kelapa
3 helai daun pandan
1/4 sudu garam

Caranya:-
Satukan semua bahan dan masak hingga santan menjadi minyak. Tapis minyak dan gunakan tahi minyaknya untuk ditabur diatas koleh-koleh.

Bahan Koleh-Koleh:-
230 gm gula melaka
75 gm gula pasir (jika kurang manis)
170ml air
6 helai daun pandan
230 gram tepung kacang hijau
910ml santan
1 sudu kecil garam.

Caranya:-
  1. Satukan gula melaka, gula pasir, air dan daun pandan. Masak hingga mendidih. Sejukkan.
  2. Satukan tepung kacang hijau, santan dan garam kemudian adun hingga rata dan tapis. Jika suka, ambil sadikit minyak kelapa dan masukkan ke dalam adunan.
  3. Masak adunan kira2 20 minit sambil kacau supaya tidak bergentel.
  4. Ambil loyang bulat berukuran garis pusat 25cm dan sapukan minyak makan. Tuang adunan koleh-koleh dan ratakan.
  5. Tabur tahi minyak di atas adunan beserta sadikit minyaknya. Biarkan adunan benar2 sejuk, baru potong2 dan hidangkan.