Bahan2 untuk Tahi Minyak
6 cawan santan pekat drpd 2 biji kelapa
3 helai daun pandan
1/4 sudu garam
Caranya:-
Satukan semua bahan dan masak hingga santan menjadi minyak. Tapis minyak dan gunakan tahi minyaknya untuk ditabur diatas koleh-koleh.
Bahan Koleh-Koleh:-
230 gm gula melaka
75 gm gula pasir (jika kurang manis)
170ml air
6 helai daun pandan
230 gram tepung kacang hijau
910ml santan
1 sudu kecil garam.
Caranya:-
- Satukan gula melaka, gula pasir, air dan daun pandan. Masak hingga mendidih. Sejukkan.
- Satukan tepung kacang hijau, santan dan garam kemudian adun hingga rata dan tapis. Jika suka, ambil sadikit minyak kelapa dan masukkan ke dalam adunan.
- Masak adunan kira2 20 minit sambil kacau supaya tidak bergentel.
- Ambil loyang bulat berukuran garis pusat 25cm dan sapukan minyak makan. Tuang adunan koleh-koleh dan ratakan.
- Tabur tahi minyak di atas adunan beserta sadikit minyaknya. Biarkan adunan benar2 sejuk, baru potong2 dan hidangkan.