Monday, September 1, 2008

Abuk-Abuk Sagu






Abuk-Abuk Sagu
Sumber: Abang Rozzan


Bahan
250 gm sagu
220 gm kelapa parut putih
180 gm gula melaka (dipotong kecil-kecil)
½ sudu teh garam
beberapa helai daun pisang berukuran 16 x 28 cm

Cara
Sagu biji dicuci dan ditoskan. Kelapa parut dan garam digaul rata. Masukkan sagu biji dan gaul lagi hingga semuanya rata. Bentukkan sehelai daun pisang seperti kon dan isikan satu sudu makan adunan sagu. Tekan perlahan dan letakkan di atasnya sedikit gula melaka. Kemudian timbus dgn dua sudu makan adunan sagu. Tutup kon dgn melipat kemas daun pisang. Semat dgn lidi supaya teguh dan mampat. Ulang sehingga adunannya habis. Kukus hingga masak.

(Pssstt... kalau malas nak gunakan daun pisang, bolehlah digunakan acuan2 kecil atau langsung kukus jer dlm loyang seperti di gambar di atas tu... Setelah masak dan disejukkan, barulah dipotong ikut citarasa)