Monday, September 1, 2008

Tapai Ubi



Tapai Ubi
Sumber: Abang Rozzan

Bahan2:
1 kg ubi kayu (kupas kulitnya, potong anggaran 4-5cm & bilas dgn air)
1 keping ragi (dihaluskan jadi serbuk- gesek dgn pengayak tpg pun boleh)
secukup daun pisang (utk membungkus tapai)

Cara:
1) Rebus ubi yg telah dibersihkan tadi hingga separuh masak lalu ditoskan dan biarkan sejuk.

2) Susun selapis ubi kayu di dalam sebuah bekas (periuk pun boleh). Taburkan rata-rata serbuk ragi tadi ke atasnya. Susun lagi selapis ubi kayu dan tabur lagi ragi. Buat begini sehingga kesemua ubi tadi habis. Tutup periuk rapat-rapat. (ada juga kaedah lain di mana setiap ubi tersebut disapukan dgn serbuk ragi)

3) Ambil sehelai kain putih (atau apa-apa pun kain yg ada!) dan bungkus periuk tadi. Kemudian peraplah selama kurang lebih 3-4 hari.

4) Bila tapai sudah menjadi, baunya akan naik, dan ia akan mengeluarkan sedikit air yg manis.

5) Bungkus tapai dgn daun pisang utk menambahkan lagi aroma tapai ubi tadi.