Dalam resipi ini menggunakan Non-Dairy Whipping Cream (Krim Putar Bukan Tenusu). Ia adalah krim putih dalam kotak yang digunakan untuk hiasan kek (topping). Ada banyak jenama krim seperti Rich, Anchor dll. Bahan ini tidak boleh didapati di pasaraya. Ia hanya dijual di kedai bahan-bahan kek.
AISKRIM COKLAT (Sumber: Cikgu Noraini)
Bahan: (A)
2 biji kuning telur
1 biji telur
140 gm gula kastor
(B)
250 ml susu penuh krim
60 gm serbuk koko
(C)
400 gm Non Dairy Whipping Cream
1 sudu teh esen vanila
Cara Membuatnya:
1. Pukul bahan A hingga putih dan berkerim.
2. Panaskan susu penuh krim hingga mendidih, masukkan serbuk koko dan kacau sebati.
3. Tuangkan adunan susu ini ke dalam adunan telur. Kacau hingga sebati dan biarkan sejuk.
4. Putar Non Dairy Whipping Cream sehingga kental dan gebu.
5. Masukkan esen vanila, adunan (3) yang telah sejuk dan gaul sebati.
6. Tuangkan ke dalam bekas plastik bertutup dan simpan dalam peti dinginbeku (freezer) semalaman.
AISKRIM VANILA
Bahan-bahan :(A)
4 biji kuning telur
90 gm gula kastor
(B)
250 ml susu penuh krim
1 sudu teh esen vanila
(C)
300 gm Non Dairy Whipping Cream
Cara Membuatnya:
1. Pukul bahan A hingga putih dan berkerim.
2. Didihkan susu penuh krim dan campurkan bahan A kedalamnya. Kacau hingga sebati dan biarkan sejuk kemudian masukkan esen vanila.
3. Putar Non Dairy Whipping Cream hingga gebu dan masukkan ke dalam adunan diatas.
4. Gaul sebati adunan tersebut dan tuangkan dalam bekas plastik bertutup.
5. Simpan peti dinginbeku semalaman.