Tuesday, September 9, 2008

Ayam Percik 1 dan 2

Ayam Percik 1

Bahan:
1.5 g ayam
50 g serbuk kunyit
100 ml air
300 ml pati santan
1/2 camca teh lada hitam
Garam

Bahan kisar halus:
6 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 sm halia
1 batang serai
15 tangkai cili kering

Cara membuat:
1. Bersihkan ayam dan dipotong empat.
2. Kisar bawang kecil, bawang putih, halia, serai dan cili kering sehingga halus.
3. Campurkan serbuk kunyit dan air sehingga sebati.
4. Masukkan ayam, serbuk kunyit dan air ke dalam mangkuk besar serta pati santan dan gaul sehingga sebati.
5. Tambah lada hitam dan garam secukup rasa.
6. Perap di dalam peti ais semalaman.
7. Ayam boleh dipanggang.

Ayam Percik 2
Sumber: Hotel Grand Continental Kuala Lumpur, Chef Harun Mat Yusop

Bahan:-
1 ekor ayam (1 kg), dipotong empat
1/2 cawan minyak masak
2 cawan santan yang diambil daripada sebiji kelapa
Garam secukup rasa
1/2 cawan gula
2 keping asam keping

Bahan kisar:-
5 batang serai
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
50 g halia
5 tangkai cili kering, direbus sehingga lembut
2 biji buah keras
50 g kunyit hidup

Cara membuatnya:
Bersihkan ayam yang telah dipotong dan lumurkan garam secukup rasa dan lima camca besar bahan kisar pada ayam tadi. Perapkan hingga lebih lima jam.
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
Kemudian masukkan santan, garam, gula dan asam keping. Kacau sehingga pekat.
Keluarkan ayam yang diperap tadi dan panggang ia diatas bara sehingga separuh masak. Kemudian celupkan ayam di dalam kuah percik.
Panggang sekali lagi sehingga ayam masak sepenuhnya. Enak dimasak bersama kuah percik sesuai untuk berbuka puasa.