Tuesday, September 9, 2008

Rendang Tok

Rendang Tok
Sumber: Chef Hasnah Jusof dari Hotel Crown Princess, Kuala Lumpur

Bahan kisar:
200g bawang merah
200g bawang putih
200g halia
200g lengkuas
200g serai
200g kunyit hidup
200g cili api
300g cili kering

Bahan:
1kg daging lembu
1gelas air
1kg santan
50g rempah tiga serangkai (ketumbar, jintan manis dan jintan putih)
200g minyak masak
150g daun kunyit
150g daun limau purut
150g daun salam
Garam dan perisa secukup rasa

Cara membuatnya:
Rebus daging lembu sampai lembut.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumiskan bahan dikisar sehingga naik bau.
Masukkan air dan santan dan rempah tiga serangkai.
Apabila mendidih masukkan daging lembu.
Reneh sehingga pekat.
Masukkan daun kunyit, limau purut dan daun salam.
Masak sehingga pekat dan hidangkan.