Tuesday, September 2, 2008

Cocktail Jelly

COCKTAIL JELLY
Sumber: Diana

Bahan A
$1 daun cincau (boleh beli dikedai sinseh)
700 ml air

Bahan B
3000 ml air
1 paket agar-agar serbuk
350 gram gula
3 helai daun pandan

Bahan Cocktail Jelly
Fruit cocktail
Longan
Limau kasturi
Air batu
Air sejuk dari peti ais

Cara untuk Bahan A
1. Campurkan daun cincau dan air dan masak sehingga ia mendidih. Tapis airnya dan ketepikan.

Cara untuk Bahan B
1. Campurkan kesemua Bahan B dalam periuk dan masak. Apabila ia hampir mendidih, masukkan Bahan A yang telah anda ketepikan tadi.

2. Kemudian tuang dalam bekas yang sesuai dan sejukkan sebelum simpan dalam peti sejuk supaya ia membeku.

Cara menyediakan Cocktail Jelly
1. Sebaiknya gunakan Fruit Punch Bowl yang besar, masukkan fruit cocktail, longan, air batu dan air sejuk.

2. Kemudian jelly yang telah disediakan tadi, disendukkan kedalamnya.

3. Perahkan jus limau kasturi dan sedia untuk dihidang dan kulit limau tu masukkan sekali sebagai hiasan.

Sedap jika dihidangkan sejuk.