Saturday, September 6, 2008

Cup Cakes Coklat Pekat



Cup cake coklat pekat
Sumber: Internet

Bahan-bahan:
200 gm coklat masakan
340 gm mentega
445 gm gula kastor
8 biji telur
180 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
7 gm serbuk penaik
1/4 sudu teh garam

Cara Membuatnya:
1. Cincang coklat kecil-kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama mentega. Panaskan secara double-boiler hingga semuanya cair.

2. Angkat dari api dan masukkan gula. Kacau sebati dan biarkan sejuk selama 15 minit.

3. Putar campuran coklat tadi dengan mixer kelajuan sederhana selama 3 minit.

4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi.

5. Ayak tepung, serbuk koko, serbuk penaik dan garam. Masukkan sedikit-sedikit ke dalam adunan tadi dan kacau hingga rata.

6. Sudukan ke dalam cawan kertas sehingga 2/3 penuh. Bakar 25 minit hingga masak.