Muffin Blueberi ini pula adalah yang menggunakan kaedah Cake-Like Method. Teksturnya lembut seperti kek biasa. Perbezaannya dengan kek mentega biasa ialah kurang menggunakan mentega dan banyak menggunakan cecair iaitu susu. Resipi ini dipetik dari http://www.allrecipes.com/ tetapi ada sedikit ubahsuai dari resipi asal.
Muffin Blueberi
Sumber: Cikgu Noraini
Bahan-bahan:
125 gm mentega
150 gm gula halus
2 biji telur
250 gm tepung kek/tepung serbaguna
1 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
70 gm susu segar/uht
1/2 cawan inti blueberi
1 sudu teh esen vanila
Cara Membuatnya:
1. Pukul mentega dan gula hingga putih dan gebu.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati. Masuk esen vanila.
3. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam, masukkan ke dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu sambil digaul rata.
4. Sudukan dalam cawan kertas. Isikan 1/2 cawan saja. Letakkan inti blueberi atasnya.
5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 25 minit hingga masak.