Tuesday, September 9, 2008

Daging Dendeng

Daging Dendeng
Sumber: Chef Azram dari Holiday Villa Hotel & Suites Subang, Subang Jaya

Bahan:
1 kg -Daging lembu

Bahan untuk dikisar
100 gm cili kering
100 gm cili merah
50 gm bawang merah
10 gm bawang putih
10 gm gula merah
Secukup rasa garam dan kunyit
5 gm jintan manis
5 gm jintan putih
10 gm cili sos
10 gm tomato sos

Cara membuatnya:
1. Daging Lembu dibersihkan kemudian digaul dengan sedikit garam.
2. Rebus daging tadi, angkat dan dihiris nipis.
3. Goreng daging hingga garing dan angkat.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan dikisar tadi hingga naik baunya.
5. Masukkan jintan manis dan jintan putih
6. Masukkan daging tadi dan gaulkan hingga rata
7. Bila garing angkat dan hidangkan.