Monday, September 8, 2008

Biskut Almond London



Biskut Almond London
Sumber: Cikgu Noraini

Biskut ini memang agak remeh sikit membuatnya. Ialah kita kena buat kerja dua kali. Biskutnya perlu di bakar dahulu. Bila dah sejuk, baru disalut dengan coklatnya. Ada beberapa petua yang perlu diamalkan dalam membuat biskut ni. Untuk menyalut coklat, gunakan coklat kompaun (coklat masakan). Masukkan dalam sebuah periuk dan cairkan secara double-boiler. Masukkan sedikit coco-butter agar coklat tidak terlalu pekat dan ia lebih berkilat. Jika dalam proses menyalut coklat cepat pekat, panaskan semula secara double-boiler supaya ia cair semula. Teknik yang digunakan untuk menyalut ialah masukkan lebih kurang 20 biji biskut dalam periuk coklat. Celupkan biskut agar coklat rata. Dengan garfu, angkat sebiji dan masukkan dalam cawan kertas hitam. Susun dalam dulang dan taburkan badam cincang yang telah dibakar.

Bahan-bahan: (A)
250 gm mentega
150 gm gula kastor
450 gm tepung biskut (cap Red Rose)
100 gm tepung jagung
1 1/2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh emplex (perangup biskut)
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

(B)
150 biji badam, dibakar
100 gm badam cincang, dibakar
150 keping cawan kertas bewarna hitam

(C)
500 gm coklat masakan
1 sudu teh coco butter

Cara Membuatnya:
1. Ayak tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik dan emplex. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih. Masukkan esen vanila dan telur. Pukul lagi hingga sebati.
3. Pindahkan ke dalam mangkuk lebih besar. Gaulkan tepung sedikit-sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan plastik dan rehatkan 20 minit.
4. Ambil sedikit doh dan bulatkan. Masukkan badam dan buatkan bentuk bujur. Susun dalam dulang pembakar.
5. Masukkan biskut dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar selama 25 minit hingga masak dan berbau wangi. Sejukkan biskut dalam dulangnya sebelum dialihkan ke dalam bekas lain.
6. Untuk membuat coklatnya, panaskan coklat secara double-boiler hingga cair. Masukkan coco-butter dan kacau hingga cair.
7. Celupkan biskut dan angkat dengan garfu. Letakkan dalam cawan kertas dan hiaskan dengan badam cincang. Biarkan coklat beku sebelum menyimpannya.

Tip:
Untuk mempercepatkan coklat beku, masukkan satu dulang biskut yang telah bersalut kedalam peti sejuk. Biarkan 10 minit hingga ia beku. Keluarkan.