Bahan untuk pastry:
500 gm tepung self raising
250 gm mentega sejuk (dipotong dadu)
150 gm tepung gula
1 biji telur (dipukul sedkit)
air sejuk secukupnya
Peraturan
Tepung dan gula diayak. Gaul mentega, gula dan tepung hingga menjadi seperti serbuk roti. Kemudian masukkan telur dan diuli lagi. Masukkan air sejuk sedikit2 dan uli hingga menjadi lembut. Perapkan doh selama 1 jam di dalam peti sejuk kemudian terap kedalam acuan pie kecil2. Bakar selama 175 deg selama 20.
Adunan ini boleh disimpan dipeti sejuk dan simpan di air tight container. (ika ada balance)
Bahan-bahan custard
200 gm gula halus
300 gm sus cair
150 gm tepung custard
450 gm air
1 biji kuning telur
1 packet agar-agar serbuk (plain)
Bancuh sedikit air, tepung custard dan telur hingga sebati lalu ditapis. Satukan air dan sus didalm periuk dan dimasak atas api sehingga berwap. Masukkan adunan custard dan kacau hingga aduna licin dan pekat. Masukkan adunan custard kedalam acuan pastri, jangan isi penuh beri rangan untuk mengisi buah-buahan hirisan (cocktails). sapukan adunan agar-agar keatas buah-buah yg telah disusun atas tard dan dimasukkan ke dalam peti sejuk.