Tuesday, September 9, 2008

Karipap Kentang dan Sos Cilantro



Karipap Kentang dan Sos Cilantro

Ramuan Karipap
2 sudu besar minyak sapi asli Q.B.B
2 ulas bawang putih dihiris
Sebiji bawang dihiris halus
30 g tepung gandum
500ml susu penuh krim
3 biji kentang, direbus dan dipotong dalam bentuk kube 1cm.
200g cendawan butang, dipotong empat
200g cendawan hitam, dipotong empat
1 sudu besar daun oregano segar yang dihiris atau 1/2 sudu kecil daun oregano kering
1 sudu besar daun pasli segar atau 1/2 sudu kecil daun pasli kering
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil lada hitam, ditumbuk
150g mozzarella atau keju cheddar, diparut
4 keping puff pastri yang digulung
2 sudu besar minyak sapi asli Q.B.B

Sos Cilantro
100g daun ketumbar
30g daun bawang
1cm halia
Setangkai cili hijau
1 sudu besar minyak asli Q.B.B yang dicairkan
4 sudu besar jus lemon
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula

Cara Masakan Karipap
Panaskan minyak sapi asli Q.B.B dan tumiskan bawang putih dan bawang hingga naik baunya.
Campurkan tepung dan kacau hingga berbuih.
Tuangkan susu sedikit demi sedikit dan kacau rata dengan memastikan agar tidak bergumpal.
Campurkan kentang yang direbus, cendawan, herba, garam dan lada putih. Kemudian kacaukan hingga sebati dan matikan apinya.
Sapukan sedikit minyak sapi asli Q.B.B ke atas puff pastri.
Ambil satu suku daripada bahan yang dimasak ini dan ketepikan di sebahagian daripada puff pastri.
Gulungkan dan letakkan di atas dulang yang lembap untuk dibakar.
Ikatkan dibahagian-bahagian tepi puff pastri ini megikut citarasa.
Kemudian masak di dalam ketuhar di suhu 200 darjah selsius selama 1/2 jam
Dihidang bersam sos Cilantro ataupun sapukan sos Cilantro di atas pastri sebelum taburkan bahan taburan.

Sos Cilantro
Campurkan bahan-bahannya dan kisar hingga halus.