Tuesday, September 9, 2008

Nasi Ayam



Nasi Ayam (Sumber: Chef Devagi)

Ingredients (Ayam)
3 ulas bawang merah, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk lima rempah
1 sudu besar minyak sapi asli Q.B.B
2 sudu besar sos kicap
1 sudu besar sos ikan 2 sudu besar jus limau nipis
1kg bahagian ayam atau 3 bahagian dada ayam.

Nasi
2 sudu besar minyak sapi asli Q.B.B.
4 ulas bawang putih, ditumbuk halus
5 kepingan halia, dipotong kecil
500g bijian beras panjang, dicuci bersih dan dikeringkan
900ml stok ayam atau air
1 1/4 sudu kecil garam
4 tangkai serai yang diikat

Sos Cili
5 tangkai cili padi
15g halia muda yang segar
3 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil garam
80ml stok ayam
1 sudu kecil minyak sapi asli Q.B.B yang dicairkan
1 sudu besar wain nasi

Instructions (Ayam)
Campurkan semua bahan-bahan untuk diperapkan ke dalam mangkuk dan digaul rata.
Kemudian perapkan ayam selam 2 jam.
Letakkan ayam di atas rak dan masukkan ke dalam ketuhar di suhu 180 darjah selsius selama 40 minit. Sapukan juga minyak sapi asli Q.B.B. ke atas ayam semasa memanggang ayam.
Potongkan bahagian ayam untuk dihidangkan bersama nasi dan sos.

Nasi
Panaskan minyak sapi asli Q.B.B. dan tumiskan bawang putih dan halia hingga naik baunya.
Campurkan beras dan masak selama 3-4 minit hingga berbau wangi. Hidangkan bersama sos cili.

Sos Cili
Kisarkan bahan-bahannya hingga halus.