Wednesday, September 17, 2008

Kebab



Sumbangan : Zunita Nasuha

Bahan-bahan
Daging [batang pinang] / Ayam (Yang saya buat dalam lingkungan 300 g fillet ayam yang didadu)
3 ulas Bawang Putih
Tomato Sos
Cili Sos
Bawang merah
Timun
Tomato
Mayonis

Bahan-bahan perap
(Digoreng dan ditumbuk/mesin)
1 sudu besar Ketumbar
1 sudu besar jintan Manis
1 sudu besar Jintan Putih

Cara-caranya

1. Hiris daging nipis2 dan lebar2 (agak2 lah nipis dan lebarnya lebih kurang macam steak tu..)

2. Perap daging dengan bahan perap dan perap selama 2 jam atau lebih.

3. Masukkan daging tadi ke dalam kuali dan panaskan hingga kering [macam nak buat steak]

4. Setelah daging kering, potong daging tadi kecil2 atau suka hati nak potong style mcm mana.

5. Potong bawang merah, timun dan tomato

6. Gaulkan semua bahan dengan cili sos dan mayonis

7. Sedia dimakan dengan roti/pita