Tuesday, September 16, 2008

Lompat Tikam

Bahan-bahanya:-
1 bungkus tepung beras
1 bungkus gula merah / gula kabung
1 cawan gula putih
11/2 biji kelapa
sedikit kapur sireh
daun pandan
secubit garam


Cara-caranya
Untuk air gulanya.

masak gula merah, gula putih, daun pandan, garam dan air anggaran
jangan cair sangat, biar pekat sikit.

Untuk bahagian bawah yang berwarna hijau.

Blend daun pandan dengan air ambilkan airnya.
Bancuh 70 % tepung beras dengan jus pandan, untuk cantikan warna hijau bubuh sedikit pencelup hijau.
bubuh sedikit sahaja air kapor (tujuan bagi mempejalkan tepung)
Bagi mempastikan bancuhan ok, pastikan bancuhan lekat sedikit kepada senduk.
Ini sangat penting kerana ia menentukan kepekatan adunan.
Masak adunan sehingga ia masak, pastikan dikacau sentiasa.
Adunan masak apabila ia mengelembung dan pecah (seperti gunung berapi meletup)
Angkat dan masukkan kedalam acuan dan ratakan.

Bancuhan untuk Bahagian putih

30 % daripada tepung beras di bancuh dengan santan
Pastikan bancuhan seperti adunan hijau.
tidak perlu masukkan air kapur.
Masukkan garan secukup rasa (biar masin sedikit sahaja)
Kacau adunan atas api sehingga masak jangan terlalu lama nanti naik minyak tak sedap
Ini puan kena agak-agak ok.
Tuang adunan yang telah masak keatas adunan hijau tadi.
Tunggu sehingga adunan keras dan boleh di makan dengan air gula.