Tuesday, September 9, 2008

Nasi Goreng Belacan Thai



Nasi Goreng Belacan Thai

Ingredients
5 biji cili padi
4 biji bawang putih
5 biji bawang merah
4 sudu besar QBB
segenggam daun basil yang manis
2 sudu besar udang kisar yang dicampur 2 sudu besar air
1 kg nasi yang telah dimasak, disejukkan dalam peti sejuk.
5-6 sudu besar sos ikan

Instructions
Potongkan secara tebal cili, bawang putih dan bawang merah.
Panaskan QBB dan rendam daun basil dalam minyak sehingga harum. Buangkan daunnya.
Campurkan ramuan yang telah dipotong tadi bersama udang yang dikisar dan goreng sehingga harum.
Campurkan pula nasi dan sos ikan dan gaul pada kepanasan yang tinggi sehingga nasi menjadi sebati.

Hidang seperti berikut:
2 telur, dipukul dan di goreng menjadi omilet
3 sudu besar bawang dikisar
1 sudu besar bawang di goreng
100 g buah mangga yang belum masak, dikopek kulitnya berkeping-kepingan

Masa persediaan: 20 minit
Masa masakan: 10 minit
Pembuatan: 6