NASI MINYAK MAMI
Sumber: Puan AsmahLaili
Bahan-Bahan
1 kilo beras basmati, cuci bersih dan toskan
Air mengikut paras beras dan lebihkan sedikit
1 cawan minyak sapi putih
1 sudu makan pes halia
1 sudu makan pes bawang putih
3 sudu makan pes bawang besar
½ cawan gajus, dikisar halus
2 sudu makan air mawar
½ tin susu cair/sejat (evaporated milk)
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 jari kayu manis
2 kuntum buah pek kak (star anise)
2 biji bawang besar, dihiris, untuk tumis
2 helai pandan
½ cawan daun pudina
garam secukup rasa
Bahan Tabur
½ cawan bawang goreng
¼ cawan badam hiris, digoreng
¼ cawan kismis, digoreng
Cara:
Panaskan minyak sapi. Tumis hirisan bawang besar sehingga wangi. Masukkan daun pandan, bunga cengkih, pelaga, kayu manis dan pe’kak. Tumis sehingga naik aromanya. Masukkan pula pes halia, pes bawang putih, pes bawang besar dan tumis lagi sehingga garing sedikit. Curahkan air, susu, air mawar, gajus dan gaul rata. Tutup periuk dan biarkan ia mendidih. Masukkan garam secukup rasa. Kemudian masukkan pula beras. Setelah kering taburkan hirisan pudina, karih sedikit, tutup periuk dan biarkan sehingga nasinya tanak.
Semasa menghidang, taburkan bawang goreng, badam goreng dan kismis goreng. Enak dimakan dengan apa sahaja jenis lauk.