Wednesday, September 17, 2008

Pizza Daging



Sumber : Yanti
Gambar : Leen Umar

Bahan doh
500 grm high protein flour (tepung roti)
1 peket Mauripan
1 tsp bread improver
1 tsp garam
300 grm air sejuk (yg dlm peti es tu)
25 grm olive oil
Oregano 1tsp

Cara membuat doh
Putarkan tepung, mauripan, oregano & bread improver, saya guna kenwood mixer. So guna kelajuan no. 1 dulu.
Masukkan air (yg telah dicampurkan dengan garam) secara sedikit-sedikit , gaul sebati kedalam adunan tepung tadi sehingga sebati, kira-kira 2 minit (saya guna kelajuan no. 2)
Akhir sekali masukkan olive oil tadi. Biarkan minyak bersatu dengan tepong tadi kira-kira 5-10 minit sampai adunan licin.
Keluarkan doh tadi, bahagikan kpd 2 dan biarkan doh rehat kira-kira 15 minit sehingga nampak doh dah naik gebu.
Bila dah naik gebu barulah dicanai & taburkan segala topping keatasnya. (sebelum tabur cocokkan sedikit doh dgn garpu)

Bahan utk Gravy
Dicampurkan sekali, gaul rata dan dimasak atas api hingga pekat
3 tbsp sos tomato
1 tbsp sos cili
3 tbsp puree tomato
1 tbsp corn flour
gula & garam secukup rasa

Bahan tabur utk Beef Pizza
400 grm daging/ayam hancur/cincang
3 tbsp sos tomato
3 tbsp sos cili
1/2 tin kecil puree tomato ] kesemua bahan2 ni dicampurkan sekali & diperap 1/2 jam, barulah di masak sehingga kering
1 tsp serbuk lada sulah
1 tsp oregano
1-2 helai bay leaf
garam & gula secukup rasa

Cara menabur gravy
Sapukan gravy rata-rata taburkan oregano secubit, daging yang telah dimasak tadi, cili benggala, tomato, nenas kiub, button mushroom & mozarella cheese.
Panaskan aben 180 celcius, bakar selama 20 minit.
Siap.