Wednesday, September 17, 2008

Roti Boyan


Dari sumber: Zahara Sudi
Gambar : Misa

BAHAN
1kg tepung gandum
400ml air hangat
100ml minyak sayur (misa guna butter cair)
1st baking poder
1st gula
1/2st garam

INTI
600gm kentang (6biji) - rebus,kupas kulit dan lecek
4-5 biji telor
100gm daun sup(potong kecil2)
3 labu bawang besar(potong dadu)

CARA
Satukan air suam,minyak,baking poder,gula,garam (kacau rata).
Masuk tepung sikit demi sikit sambil di adun jadi doh lembut.
Ambil sekepal adunan dibulatkan - buat begini hingga selesai dan perap setengah jam.
Ambil sebuku doh yg dah di perap, canai atas papan/loyang...lebarkan doh sambil di tarik kepinggir loyang.
Mulakan dari tepi doh,kumpulkan hingga jadi gelungan panjang lilitkan doh macam sanggul.
Canai semula doh yg dah di lilit tadi kira2 1/2cm tebal. bubuh secukup inti.
Ambil lagi sekeping doh yg sudah di canai, lapik atasnye....dan kelim tepi2 macam kelim epok2.
Goreng atas api kecil...minyak jangan terlampau panas sambil diterbalik2kan beberapa kali hingga masak.
Hidang roti dengan sambal tumis ikan bilis.