Wednesday, September 17, 2008

Shepherd’s Pie

Bahan-bahan:

Mashed Potato:
8 biji kentang – rebus hingga empuk
4 sudu besar butter
2 biji telur – dipukul sedikit
200 ml susu segar (saya kurangkan sebab doh agak lembut)
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam

Cara-Cara:
1. Kentang direbus hingga empuk, angkat kemudian lenyek hingga hancur.
2. Panaskan butter, susu, garam, dan lada sulah, Biarkan sehingga butter cair & tutup api.
3. Masukkan adunan butter (masukkan sedikit-sedikit, ikut lembut doh) dan telur ke dalam adunan kentang lenyek. Kacau hingga sebati.

Bahan-bahan Inti:
400gm daging cincang
3 biji bawang besar – potong dadu
2 biji carrot – potong dadu
2 biji tomato – potong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap
2 sudu besar tepung gandum (nak kasi pekat)
Garam
Minyak
Mix Vegetable – jika suka
1 biji kuning telur – utk sapuan
(kalau nak pedas, campurkan sedikit lada hitam yang ditumbuk)

Cara-cara:

1. Panaskan minyak, masukkan bawang besar, goreng hingga layu.
2. Kemudian masukkan carrot dan daging, goreng hingga daging masak
3. Masukkan mix vegetable, buah tomato, sos tomato dan kicap. Kacau rata, hingga daging empuk.
4. Masukkan garam, kacau sebati.
5. Masukkan tepung gandum, kacau hingga sebati.
6. Tutup api dan ketepikan.

Penyediaan Shepherd’s Pie:

1. Sediakan bekas , masukkan kentang lenyek ratakan di bahagian dasar dan di tepi bekas.
2. Masukkan bahan-bahan inti dan ratakan.
3. Kemudian masukkan lebihan kentang lenyek di atas bahan2 inti tadi dan ratakan, tekan2 sedikit supaya melekat dengan inti.
4. Gariskan di atasnya menggunakan garpu dan sapu kuning telur di atasnya.
5. Bakar pada suhu 200’C selama 30-40 minit atau sehingga kekuningan.

Tips: Kalau suka boleh tabur grated cheese di atasnya. Inti tu apa-apa pun boleh. Ikut kreativiti masing-masing.