Tuesday, September 16, 2008

Tart Gulung/Buah

Bahan-bahannya

1 buku buttercup (guna brand lain pun boleh, tapi buttercup lagi lemak dan lembut)

4 cwn tepung

2 biji kuning telur

1 sudu gula

1/4 cwn air sejuk (ais)

Cara membuat doh

pukul butter+gula hingga sebati. masukkan telur, air sejuk, dan masuk

tepung sedikit demi sedikit hingga habis. dan bentukan spt buah / gulung.

Nota: jgn uli tpg terlalu lama, agak2 dah sebati berhenti. Apa2 jenis biskut bila dikacau/uli terlalu lama akan 'mati' tepung tersebut. sebab itu biskut tak lembut dan gebu.

JEM NANAS

2 biji buah nanas besar

2 batang kayu manis

1 kilo gula

pewarna ikut suka

Caranya

blend/parut nanas. tuang nanas bersama dengan airnya kedalam kuali dan

masukkan kayu manis. Bila agak agak kering masukkan gula, pewarna dan

sedikit garam. angkat bila telah kering dan sedikit kental.