Bahan-bahannya
1 buku buttercup (guna brand lain pun boleh, tapi buttercup lagi lemak dan lembut)
4 cwn tepung
2 biji kuning telur
1 sudu gula
1/4 cwn air sejuk (ais)
Cara membuat doh
pukul butter+gula hingga sebati. masukkan telur, air sejuk, dan masuk
tepung sedikit demi sedikit hingga habis. dan bentukan spt buah / gulung.
Nota: jgn uli tpg terlalu lama, agak2 dah sebati berhenti. Apa2 jenis biskut bila dikacau/uli terlalu lama akan 'mati' tepung tersebut. sebab itu biskut tak lembut dan gebu.
JEM NANAS
2 biji buah nanas besar
2 batang kayu manis
1 kilo gula
pewarna ikut suka
Caranya
blend/parut nanas. tuang nanas bersama dengan airnya kedalam kuali dan
masukkan kayu manis. Bila agak agak kering masukkan gula, pewarna dan
sedikit garam. angkat bila telah kering dan sedikit kental.