Sumber: Rossya
d
6 biji bawang putih
2 biji bawang besar
1cm halia
3 senduk cili boh (tambah jika mau pedas)
3 senduk tomato sos
3 kg tulang
3 biji kentang di rebus dan dikisar dengan sedikit air
1 biji telur
sedikit garam, gula dan serbuk lada putih
d
Tulang hendaklah direbus bersama 1 sudu makan rata rempah sop sehingga isinya lembut.. lebih kurang 2-3 jam Kalau gunakan pressure cooker hanya 30minit sahaja.
Halia, bawang putih dan bawang besar dikisar halus.
Panas kan periuk dan tuang sedikit minyak dan tumis bahan kisar bersama cili boh sehingga garing.
Kemudian masukkan tulang dan bahan2 yang lain bersama air rebusan tulang. Kuah Tulang ini tidak boleh terlalu cair.
Masukkan garam, sedikit gula, serbuk lada putih dan serbuk perasa jika suka.
Akhir sekali campur kan kentang kisar dan masak sehingga kuahnya pekat.
Masukkan sebiji telur kedalam kuah. Dan kacau sebentar sahaja lalu matikan api.
Semasa menhidangkan, taburkan hirisan kobis mentah yang sudah dicuci bersih. Enak dimakan bersama roti Perancis. nyum nyum..