Monday, October 6, 2008

Talam Lapisan Bawah

Resepi untuk talam lapisan bawah:
d
300g tepung beras
10g tepung sago (boleh ganti ngan tepung jagung)
125g gula sedikit garam
1100ml santan cair
1 sudu kecil air kapur (alkaline water)
Semua bahan digaul rata dan tapis. Boleh masukkan hirisan nangka. (boleh juga guna keladi, keledek, sengkuang cina , mangga , betik etc) Masak hingga naik wap dan panas. Kacau senantiasa agar tidak bergentel dan jangan sampai mendidih. Tuang kedalam loyang yang sudah digeres sedikit minyak dan kukus selama 20minit sehingga masak. Setelah talam masak, tuangkan bahan serikaya yang sudah dipanaskan keatas talam. Kukus serikaya pula hingga masak.
d
Nota ~ jikalau setelah talam masak , diatasnya itu kelihatan terlalu banyak air dari air wap penutup kukusan, boleh gunakan kitchen towel (paper towel) untuk menerap air perlahan-lahan). Kemudian barulah dituangkan serikaya keatasnya.