Monday, October 6, 2008

Serimuka Durian



Sumber: Rossya

Bahan2 nya sama seperti Putri Salad, kecualikan pandan paste dan pewarna hijau.... hanya tambah 300g isi durian pada serikaya. Keluarkan 100ml santan dan kisar bersama isi durian hingga menjadi puree. Telur di pukul bersama gula. Bila gula telah larut, masukkan kedua2 tepung dan garam. Dan masukkan santan sedikit demi sedikit. Tapis. Sesudah ditapis campurkan puree durian dan kacau rata. Boleh juga dicampurkan sekali puree durian kedalam adunan baru ditapis.. tapi hilanglah hampas durian tu nanti. Oh ya.. jangan lupa letak sedikit pewarna kuning. Kemudian dipanaskan hingga naik wap dan siap di tuangkan keatas pulut yang sudah ditanak.

Nota : I used the above serikaya recipe for most of my kuih talam that contains serikaya. You can actually make all kinds of variety by changing its base. Then top with serikaya of different flavour. Put different essence or flavouring or paste for the serikaya for different variety. The base can be anything if your imagination can run wild. Be it green beans, red beans, glutinous rice with kacang lepat, or just another plain talam or talam gula melaka or talam su'un .. the list goes on and on.... isn't it...