Sumber: Nutrition Society of Malaysia
Bahan-bahan
600 g daging lembu, tanpa lemak, dipotong 12 keping
30 g (3 sudu makan) susu tepung skim, dibancuh dengan 1 cawan air suam
20 g (4 sm) lengkuas parut, dibuang airnya
75 g (1/2 cawan) isi kelapa, untuk dibuat kerisik
2 biji buah pelaga
1/2 kuntum bunga lawang
1/2 sm kulit kayu manis
1 keping asam keping
5 g (1 sudu makan) rempah kari
30 g gula kabung
3 g (1/2 sudu teh) garam
1 liter (4 cawan) air
Bahan-bahan (A): digoreng tanpa minyak dan dikisar
10 g (2 sudu makan) rempah ketumbar
5 g (1 sudu makan) jintan putih
2 g (1 sudu makan) lada hitam
8 g (10 tangkai) lada kering
Bahan-bahan (B): dikisar
30 g (3 batang) serai
5 g (1 sm) halia
200 g (20 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih
Cara memasak
Bersihkan daging, tos kemudian perap dengan bahan-bahan (A) dan (B) selama 30 minit.
Masukkan air ke dalam kuali. Kemudian masukkan daging yang telah diperap serta parutan lengkuas, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, rempah kari, gula kabung dan garam. Masak hingga setengah masak.
Masukkan asam keping diikuti dengan susu skim. Kacau selama 1-2 minit.
Masukkan kerisik dan kacau sehingga kering.
Hidangkan dengan nasi.